ManufacturersTechnology

Nano Dimension levert PCB printer aan Amerikaans defensieconcern

Het Israëlische Nano Dimension heeft de voorbije weken meerdere 3D PCB printers uit het Bètaprogramma geleverd. De meeste recente verkoop is aan een van de tien grootste defensiebedrijven in de wereld. Op de CES 2017 toont het bedrijf een nieuwe toepassing voor de DragonFly 2020, namelijk het printen van antennes en MID’s.

 

Bedrijven stappen in Bètaprogramma om 3D printen van PCB’s te testen

Als meest recente order in een reeks bestellingen, levert Nano Dimension een 3D PCB printer aan defensiebedrijf met hoofdkantoor in de VS en een omzet van meer dan 20 miljard dollar. Eerder deze maand heeft Nano Dimension een andere printer uit het Betaprogramma eveneens aan een Amerikaanse klant geleverd. Twee andere klanten die momenteel een van de Beta printers testen, zijn Fathom, eveneens een Amerikaans bedrijf, en Phytec. Dit laatste is een Duits bedrijf actief in de microprocessor industrie. Phytec ontwikkelt microprocessoren voor industriële embedded toepassingen.

 

Nano Dimension levert een van de eerste PCB printers aan een Amerikaans defensieconcern.
Nano Dimension levert een van de eerste PCB Printers aan een Amerikaans defensieconcern.

 

Designvrijheid dankzij 3D printen van PCB’s

Nano Dimension heeft de DragonFly 2020 ontwikkeld voor het 3D printen van PCB’s. Als printtechnologie wordt inkjetprinting toegepast. Met nano ink print de Israëlische machine complexe meerlaagse PCB’s. Door de chemische samenstelling gedraagt de inkt zich alsof het koperen banen op het board zijn. Met de 3D printer kunnen prototypes van PCB’s binnen enkele uren worden geprint. Hiermee verkort men de doorlooptijd in het ontwikkelproces van elektronica van weken naar uren. Simon Fried, medeoprichter en chief business officer, ziet echter ook de dedesignvrijheid als een essentieel voordeel van de 3D printtechnologie. “PCB’s zijn onmisbare onderdelen in producten en zijn door hun vierkante of rechthoekige vorm bepalend voor het totale design. Door het PCB te printen, openen we in potentie een heel nieuwe wereld van flexibiliteit en deisgn mogelijkheden.” Uit een recent onderzoek door het Israëlische bedrijf komt naar voren dat veel grote bedrijven die zelf electronica ontwikkelen, prototypes liefst in huis maken. Ze stellen IP bescherming boven snelle levertijden, maar willen wel doorlooptijden verkorten. Volgens Fried tonen deze onderzoeksresultaten aan dat er behoefte bestaat aan 3D printen van elektronica.

 

Nieuwe toepassingen op CES 2017

Antennes en andere devices uit de DragonFly

Meteen na Nieuwjaar neemt Nano Dimension deel aan de CES 2017 in Las Vegas. Deze beurs besteedt steeds meer aandacht aan 3D printen. In Las Vegas toont Nano Dimension nieuwe toepassingen, die verder gaan dan het printen van PCB’s. Zo laat men onder andere geprinte antennes en molded interconnected devices (MID’s) zien.

 

Back to top button