MaterialsTechnology

AMR Europe: Cubicon Lux betaalbare DLP printer

AMR Europe heeft op New Industries voor het eerst de nieuwe DLP 3D printer van Cubicon getoond, de Cubicon Lux. Daarnaast demonstreerde moederbedrijf SDD hoe je met de nieuwste versie besturingssoftware van de Ghettoblaster op afstand het printproces kunt volgen en zelfs opnieuw kunt starten na een storing.

 

AMR Europe voegt een nieuwe desktop 3D printer toe aan het assortiment. Cubicon, de Koreaanse fabrikant van 3D printers, heeft een compacte DLP printer ontwikkeld. Deze Cubicon LUX heeft een projector met een resolutie van 2014 bij 768 pixels en print werkstukken van maximaal 100 bij 75 bij 145 mm. AMR Europe gaat de nieuwe Cubicon Lux de komende weken verder testen. De prijs ligt rond de 3200 euro.

Ondanks lage prijs biedt Cubicon Lux wel auto leveling functie

 

Cubicon lux
De Cubicon Lux valt op door het ronde design, dat als voordeel een goede toegang tot de printkamer biedt.

Bijzondere design

Opvallend aan de Cubicon Lux is het design. Hoewel het bad waarin het resin zit gewoon rechthoekig van vorm is, is de printer zelf cilindrisch. Ook de deur die toegang geeft tot de printkamer, draait half weg. Daarmee is de printer goed toegankelijk, ondanks de kleine afmetingen. Cubicon zegt zelf dat de Lux de eerste DLP printer is met een zelf ontwikkelde auto leveling functie. De afstand tussen het (acryl) hars en het bouwplatform wordt door de printer automatisch aangepast om een optimale kwaliteit te printen. Een precisiesensor zorgt altijd voor de juiste afstelling. De projector telt 48 individuele zones; voor elk van deze zones kan de belichtingsintensiteit apart worden ingesteld. De laagdikte is instelbaar van 20 tot 100 µm. Om te voorkomen dat een printjob mislukt doordat er te weinig hars in de machine zit, plaatst Cobicon de 500 ml fles met hars in de speciale houder. Deze zorgt ervoor dat het niveau in de bak constant blijft. Cubicon past ook in deze 3D printer een actief koolstof filter toe.

 

Ghettoblaster op afstand te resetten

 

Dichterbij het moederbedrijf

AMR Europe is overigens sinds kort gehuisvest in Emst. Machinebouwer SDD, het moederbedrijf, heeft besloten om de distributeur directer vanuit de eigen vestiging in Emst aan te sturen. SDD werkt zelf in Emst aan de verdere ontwikkeling van de Ghettoblaster. Deze industriële filament 3D printer die met meerdere koppen print, wordt in de fabriek van SDD al ingezet voor het seriematig produceren van kunststof machine-onderdelen. De nieuwste softwareversie biedt de mogelijkheid om via elke webbrowser toegang te krijgen tot de grote 3D printer. Arnoud Kerkhof, directeur van SDD, demonstreerde dit op New Industries. Op een groot scherm konden bezoekers het printproces live het printen in de fabriek volgen.

 

ghettoblaster
De Ghettoblaser, de FDM printer die met meerdere koppen tegellijk print,. kan vanaf afstand bediend worden, inclusief het resetten na een storing.

 

Stap naar industriële toepassingen

Het is bovendien mogelijk om bij storingen de 3D printer opnieuw te starten. “Als je industrieel gaat 3D printen moet je vanaf afstand kunnen zien wat er gebeurt. En je moetkunnen ingrijpen als dat nodig is”, zegt Kerkhof. SDD voorkomt hiermee dat operators ’s avonds of ’s nachts als er een foutmelding op hun smartphone binnenkomt naar de fabriek moeten om de storing te verhelpen. Als de 3D printer in storing gaat, wordt de nozzle automatisch gereinigd en gaat deze terug naar de uitgangspositie. Via de webbrowser kan de operator inloggen om de printer opnieuw te starten. Is er een probleem met één van de vier printkoppen dat niet vanaf afstand opgelost kan worden, dan kan hij de andere koppen verder laten printen.

SDD en AMR Europe demonstreren de beide printers begin 2017 op Rapidpro in Veldhoven.

 

Back to top button