3D printmarktManufacturersTechnology

SDD FDM printer: 4 printkoppen voor serieproductie

SDD heeft op RapidPro voor het eerst de zelf ontwikkelde industriële FDM printer getoond die eventueel met vier printkoppen gelijk kan werken. Als materiaal wordt echt ABS geprint, andere materialen zijn in ontwikkeling. De Nederlandse machinebouwer zet deze grote 3D printer al enkele jaren in voor de productie van machine-onderdelen.

 

Industriële groot formaat 3D printer van Nederlandse bodem

Wie nog steeds twijfelt of 3D printen wel geschikt is voor serieproductie, doet er goed aan met de engineers van SDD (Smart Dedicated Design) te praten. De Nederlandse machinebouwer, het moederconcern van 3D printerleverancier AMR Europe, heeft enkele jaren geleden voor de eigen productie een FDM 3D printer ontwikkeld. Daarmee worden onderdelen voor afwerkmachines voor 2D printerfabrikanten als Canon geprint. “De aantallen, 50 tot 100 stuks per jaar, zijn de klein om de onderdelen de spuitgieten; daarvoor zijn de matrijskosten te hoog”, legt Roland Oudsen, CEO en verantwoordelijk voor de technologie, uit. Momenteel print SDD elke maand meer dan 1200 onderdelen voor de machines die in Emst voor de verschillende printerfabrikanten in de wereld worden geproduceerd. De kwaliteit daarvan is meer dan voldoende. “En doordat we ze printen in plaats van uit vol materiaal te frezen, kunnen we ze lichter maken wat goed is voor de bewegingen die de machineonderdelen uiteindelijk maken.”

 

SDD
De grote FDM 3D printer van Nederlandse bodem voor industriele productie.

Internationale premiere op Drupa

SDD gaat deze FDM printer, die in Veldhoven ABS printte, in mei op de Drupa in Düsseldorf (31 mei – 10 juni) officieel in de internationale markt zetten. Het verwarmde en nauwkeurig uitgelijnde printbed meet 1200 bij 600 mm. Ook de volledige printkamer is continu verwarmd om het printen met ABS mogelijk te maken.

De 3D Ghetto Blaster zoals de 3D printer wordt genoemd, kan met meerdere printkoppen worden uitgerust, maximaal 4. Daarmee kunnen serieproducten in een relatief hoog tempo worden geprint. Deze technologie is wereldwijd door SDD gepatenteerd. Binnenkort komt men ook met nieuwe nylonmaterialen. De lancering op de Drupa in Düsseldorf, ’s werelds grootste beurs voor 2D druktechnologie, gebeurt in het speciale 3D paviljoen dat de Drupa dit jaar voor het eerst inricht. Hier laat men zien welke kansrijke 3D printtechnologie beschikbaar is. Voor bedrijven in de 2D printsector kan dat namelijk een nieuwe kans bieden.

In de komende digitale editie van 3D Print magazine méér over deze bijzondere FDM printer.

 

 

Back to top button