Technology

Finalisten Design Challenge benutten potenties AM maximaal

Liefst 47 inzendingen zijn er voor de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2016. De finalisten komen uit de VS, Duitsland, Spanje, Finland, Egypte en het verenigd Koningrijk. Hun designs variëren van een spruitstuk voor een vloeibare brandstofraket tot een onconventioneel ontwerp van een theepot. De winnaars van de design challenge worden binnenkort bekend gemaakt.

 

Jury kiest finalisten uit 47 inzendingen uit de hele wereld

De jury van deze award heeft uit alle inzendingen 3 finalisten voor elke categorie (studenten en professionals) gekozen. “De inzendingen die afkomstig zijn uit de hele wereld laten uitstekend zien hoe producten kunnen worden verbeterd wanneer de vrijheden van 3D printen in het ontwerp worden meegenomen’, aldus Daan Kersten, medeoprichter en CEO van Additive Industries. De grote variatie aan toepassingen bevestigt bovendien de groeiende aandacht vanuit verschillende industrieën voor additive manufacturing.

 

Finalisten professionals

De professionals van ATOS SE uit Spanje laten duidelijk zien hoe de voordelen van additive manufacturing te benutten door het creëren van een nieuw concept voor een geïntegreerd oriëntatie systeem ‘Aerospace Integrated Bearing’. Hun ontwerp integreert meerdere losse componenten tot een product uit een geheel. Ze hebben hiermee de eerste finaleplaats bij de profs in de wacht gesleept. Het Duitse team TUHH – Liebherr (Technical University of Hamburg-Harburg) heeft het ontwerp van een tuimelaar voor een Airbus helikopter geoptimaliseerd voor gewicht- en kostenreductie. De derde finalist van de professional categorie is de Amerikaanse firma Smith & Nephew. Zij zagen de potentie van AM voor de ontwikkeling van een regeneratieve vloeibare brandstofraketmotor op vloeibare brandstof en ze hebben een lichtgewicht spruitstuk en verbrandingskamer ontworpen.

 

Designchallenge1

De finalisten zijn (van links naar rechts: team Custom Lugs (Aalto University, Finland): bicycle frame custom lugs (student); Team Crius Tek (Smith & Nephew, USA): liquid rocket nozzle (professional); Menna Moustafa El Rewiny (Helwan University, Egypt): teapot (student).

 

Designchallege2

Team AtoS AM Engineering (Atos SE, Spain): aerospace integrated bearing (professional); team TUHH – Liebherr (Technical University of Hamburg-Harburg, Germany): bell crank (professional);  Cassidy Silbernagel (The University of Nottingham, UK): motor casing (student).

 

Finalisten studenten

Ook de studenten hebben zich van hun beste kant laten zien. Het team Custom Lugs van de Aalto University (Finland) heeft een hoge mate van ontwerpvrijheid toegepast in hun ontwerp van maatwerk verbindingsstukken voor fietsframes. Hiermee kan de hoeveelheid handwerk in de productie van maatwerk stalen fietsen gereduceerd worden. Cassidy Silbernagel, een student van de University of Nottingham (UK) heeft zijn doel bereikt om een maatwerk elektrische motor in te bouwen in een bestaande verbrandingsmotor door middel van zijn innovatieve ontwerp van de motorbehuizing. De Egyptische student Menna Moustafa El Rewiny heeft een onconventioneel ontwerp voor een theepot ingediend, met verre van symmetrische vormen en een geïntegreerd deksel.

 

Uitreiking

De winnaars van de awards worden bekend gemaakt op de tweede dag van Additive World Conference op 23 maart in Eindhoven. Juryvoorzitter Erik de Bruijn van Ultimaker overhandigt de winnaars dan de prijs.

 

FOTO: het design van de theepot.

 

Back to top button