ApplicationsTechnology

Additive World Conference 2016: industriële inzet 3D printen

Additive manufacturing technologie van overmorgen of de toepassing van additive manufacturing in de productie van vandaag: Additive World Industrial 3D Printing Conference in Eindhoven biedt de deelnemers beide. De eerste dag, 22 maart, staat vooral in het teken van wetenschappelijke ontwikkelingen en onderwijs; de tweede conferentiedag, 23 maart, komt de industriële praktijk aan bod. Met sprekers van onder andere Siemens, Xilloc Medical, Additive Industries, Sandvik en Lego.

 

Casestudies van LEGO, Xilloc, AT Lighting

Het is de 4e editie van Additive World Conference, dit jaar dus met de toevoeging Industrial 3D printing. Dat onderdeel komt de tweede conferentiedag aan de orde. De eerste dag gaan sprekers in op de ontwikkelingen in 3D printen die momenteel bij onderzoeksinstituten en universiteiten plaatsvinden én hoe het onderwijs zich instelt op de nieuwe maaktechnologie, een nieuw thema in de conferentie van dit jaar. Voor dat laatste deel geven twee sprekers van Fontys de aftrap. Ricardo Abdoel van Fontys Objexlab leidt het nieuwe additive manufacturing researchlab bij Fontys in Eindhoven. Het Objexlab slaat een brug tussen de onderzoekswereld en de praktijk. Nienke Meijer, voorzitter van de Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen, gaat in op de onderwijsaanpak.

 

Mathijs Langelaar van TU Twente presenteert de ontwikkeling van ondersteunende designtools voor AM. Op de foto voorbeelden van 3D metaal geprinte producten van de universiteit.
Enkele 3D geprinte micropompjes voor de ruimtevaart, ontwikkeld en gemaakt aan University of Twente door assistant professor Wessel Wits in samenwerking met het NLR / MAMTEC.

Hardmetaal 3D printen

De eerste dag van Additive World Conference komen sprekers aan het woord van onder meer Inspire in Zwitserland en ECN in Nederland, dat zowel onderzoek naar metaal als keramiek 3D printen doet en momenteel nieuwe hardmetaal legeringen voor 3D printen ontwikkelt. Zeker interessant is de presentatie van de Universiteit van Nottingham, waar aan de volgende generatie AM-techologie en designtools wordt gewerkt. Vanuit België is er een bijdrage van de universiteit van Gent over extrusie gebaseerd 3D printen en vanuit de Universiteit Twente is er een bijdrage over ondersteunende designtools voor in de conceptfase. ’s Ochtends is de keynote spreker Matthijs Langelaar van TU Delft. Deze Nederlandse universiteit werkt aan softwaresystemen om designs topologisch te optimaliseren maar ze wel goed printbaar te houden. Langelaar presenteert de vooruitgang die in Delft is geboekt maar ook de uitdagingen die er nog zijn. De laatste spreker op de eerste dag is David SK Wong van de Nanyang Polytechnic University in China. Volgens hem moeten vooral de kleinere en middelgrote industriële bedrijven zich open stellen voor samenwerking, co-creation en open innovatie om additive manufacturing duurzaam te laten landen in de maakindustrie.

 

Metalfab1
Daan Kersten licht op de 2e conferentie dag het concept van de MetalFAB1 3D metaalprinter van Additive Industries toe.

 

Casestudies 

De industrie staat op dag 2 centraal. Daan Kersten, CEO van Additive Industries, geeft zelf de aftrap met een presentatie over de modulaire AM-machine die de Eindhovense start up eind vorig jaar als beta-versie geintroduceerd heeft. Daarna spreek Eric Klemp van het DMRC in Paderborn (D) over de kansen en bedreigingen: flexibele productie en freedom of design versus productpiraterij. Dat additive manufacturing zijn weg naar de industriële toepassingen heeft gevonden, blijkt uit het programma van de rest van de dag. AT Lighting past 3D printen toe in de productie van LED-verlichting vanwege de goede koelcapaciteiten die AM mogelijk maakt. Het Nederlandse Xilloc Medical is het goede voorbeeld als het om 3D printen van gepersonaliseerde medische componenten gaat. LEGO presenteert drie casestudies die gedaan zijn naar het 3D printen van matrijsinserts om de productie van Legosteentjes te verbeteren. En Sandvik presenteert de strategie om een grotere rol te gaan spelen waar het gaat om metaalpoeder voor 3D printen. Jan Willem Gunnink van Delcam gaat in op het onderwerp design for AM en vertelt welke lessen Delcam heeft geleerd uit een groot aantal projecten.

 

Keynote lezingen

De tweede dag zijn er twee keynote lezingen. Martin Schäfer van Siemens spreekt niet alleen over de praktische ervaringen van het Duitse industrieconcern met AM, maar ook over hoe Siemens de volledige keten van design, 3D printen en uiteindelijk verspanend nabewerken integraal benadert. De tweede keynote presentatie op de woensdag komt van Joachim Zettler van Airbus APWorks, de dochter van Airbus waar nieuwe productietechnologie onder de loep wordt genomen. Airbus APWorks is een van de betaklanten van de Metalfab 1, de machine van Additive Industries. Zettler gaat in op de totale waardeketen: van design tot en met kwalificatie voor serieproductie.

Additive World Conference wordt afgesloten met het Awards Dinner. Tijdens het diner worden de winnaars bekend gemaakt van de Additive Manufacturing Challenge 2016. De conferentie vindt plaats op de Hightech Campus in Eindhoven. Deelname aan de 1e dag kost 195 euro; aan de tweede dag 395 euro. Deelname aan het totale programma (inclusief het Award Dinner) kost 760 euro. Alle prijzen zijn ex. BTW. Hier vind je alle informatie over het programma en hier over de deelnamemogelijkheden.

 

FOTO: Siemens zet 3D metaalprinten in voor het repareren van branders.

 

Back to top button