ManufacturersTechnology

Roboze One+ 400 startpunt expansie in veeleisende markten

De Italiaanse 3D printerfabrikant Roboze ziet de nieuwe Roboze One+ 400 als het startpunt voor een verdere expansie van het bedrijf. Met deze industriële 3D filament printer gaat men onder andere de Amerikaanse markt op, aantrekkelijk vanwege de luchtvaart- en automotive industrie. De Roboze One+ 400 print namelijk met een temperatuur van meer dan 500 graden C.

 

De definitieve productieversie van de Roboze One+ 400 werd onlangs op Formnext in Frankfurt voor het eerst getoond. Live. Wat opviel: de temperatuur van de nozzle. Op het bedieningsscherm was te zien dat er met een temperatuur van 520 graden C werd geprint. PEEK in dit geval, maar ook met carbon gevuld nylon of PEI (Ultem) levert geen probleem voor de printer op.

Italiaanse printerfabrikant zet in op olie- en gasindustrie, aerospace en automotive

Roboze
Voor een beter printresultaat plaatst Roboze de toevoer van het filament bovenin de printer.

 

Betere controle over printproces

Roboze heeft de extruder speciaal voor deze materialen opnieuw ontworpen en het afgelopen jaar samen met partners uit de luchtvaart- en auto-industrie uitgebreid getest. Deze praktijktesten wijzen uit dat ondanks de extreem hoge temperaturen de 3D printers probleemloos lange tijd door kunnen gaan. Noodzakelijk, want de printtijd van onderdelen loopt al gauw op tot 8 uur per stuk. De robuustheid is volgens de fabrikant te danken aan het gebruik van specifieke materialen en de achtergrond in de CNC-industrie. Zo gebruikt Roboze bijvoorbeeld een kogelomloopspindel voor de aandrijvingen in alle drie de richtingen. Een ander punt waarop de 3D printer zich onderscheidt is de positie van de filamentrol. Deze rollen zitten boven de extruder. Hierdoor kan de druk tijdens het printen beter gecontroleerd worden, wat voor minder verstoringen zorgt. De extruder zelf is gemaakt van hoogwaardige materialen om de hoge temperaturen boven de 500 graden C aan te kunnen, In tegenstelling tot andere fabrikanten verwarmt Roboze bij het printen de printkamer niet.

 

Praktijktesten bij F1 toeleverancier

Door de printstrategie aan te passen en via een uitgekiende ventilatie de temperatuur te controleren, denkt men dit niet nodig te hebben. Deze verwachting wordt bevestigd in de praktijktesten met onder andere Manor Racing , een Italiaanse toeleverancier aan de formule 1 racewereld. Zelfs bij materialen zoals PEEK en PEI en met carbondeeltjes gevuld nylon, zijn de printresultaten goed. Roboze zegt met deze technologie met een FDM printer in staat te zijn om echte maakdelen voor uiteenlopende toepassingen te kunnen printen, soms zelfs als vervanging van metalen delen. Dat is bijvoorbeeld gedaan met Manor Racing. De Italiaanse partner van Roboze heeft enkele metalen onderdelen geredesigned en vervangen door 3D geprinte Carbon PA stukken, geprint op de One + 400.

 

Op het display is de temperatuur van de nozzle goed te zien.
Op het display is de temperatuur van de nozzle goed te zien.

Ook medische toepassingen

Afhankelijk van de uitvoering kost de nieuwe Roboze One+ 400 tussen de 30 en 40.000 euro. Daarmee denkt de fabrikant een aantrekkelijke printer te bieden voor veeleisende gebruikers in zowel de luchtvaartindustrie, olie- en gasindustrie als de automotive. Een andere sector waar men veel van verwacht is de medische industrie. Roboze ontwikkelt onder andere hiervoor een medische gradatie van PEEK.

Italiaanse fabrikant zoekt expansie buiten Europa

Juist vanwege deze sectoren heeft het bedrijf besloten de 3D printer actief op markten buiten Europa te gaan promoten. Daarvoor stelt Roboze momenteel een nieuwe managementteam samen. Dat moet het merk in de twee nieuwe markten positioneren en helpen groeien. Hiervoor zoekt men bewust mensen met ervaring buiten Italië zelf, om zo nieuwe talen, skills en culturen in het bedrijf te brengen. In Europa is eerder dit jaar het Nederlandse NextStep3D al aangewezen voor Benelux distributie voor zowel de 400+ als de One printers van het merk en recent is een distributieovereenkomst gesloten met het Zweedse 3D Center. Daar gaat de Scandinavische en Baltische staten bewerken. Roboze CEO Alessio Lorusse noemt deze markten van groot belang vanwege de aanwezigheid van veel zware industrie. Daar ziet hij afzetmogelijkheden voor de robuuste printtechnologie.

In de Benelux is NextStep3D de distributeur van Roboze.

Back to top button