3D printmarkt3D printservice

APWorks neemt Metalfab 1 in gebruik

Voor het team van Additive Industries breekt spannende weken aan. Deze week wordt de eerste beta-machine van Metalfab1 uitgeleverd aan APWorks, de Airbusdochter. De verwachtingen zijn hoog en tegelijkertijd realistisch. Joachim Zettler, ceo van APWorks, denkt dat dit wel eens een keerpunt kan worden in industrieel 3D metaalprinten.

 

Luidt Nederlandse 3D metaalprinter nieuw tijdperk in?

Joachim Zettler leidt APWorks. Het bedrijf is weliswaar een volle dochter van vliegtuigbouwer Airbus en is gevestigd op de campus in München, het heeft klanten uit de hele industrie. Van vliegtuigtoeleveranciers tot automobielindustrie. Zettler: “We zijn sterk extern gericht. Onze grootste klant is Boston Dynamics (de robotdochter van Google); we werken ook voor Audi, BM, Ferrari, Daimler.”

 

Bewondering voor de Nederlandse machine

Zettler sprak vorige week tijdens Additive World Conference in Eindhoven, de jaarlijkse conferentie van Additive Industries. In zijn presentatie stak de ceo van APWorks zijn bewondering voor de Nederlandse 3D metaalprinter niet onder stoelen of banken. “Als de Metalfab1 slechts 10% kan van wat Additive Industries zegt, dan denk ik dat we kunnen zeggen dat we definitief zijn begonnen met een andere manier van dingen maken.” Hij heeft dus hoge verwachtingen van het metaalprint systeem, dat een keerpunt kan vormen en additive manufacturing definitief naar de serieproductie brengt. Toepassingen zijn er meer dan genoeg, niet alleen in de vliegtuigindustrie maar vooral ook in de toolingindustrie. Daar is additive manufacturing altijd gekoppeld aan het thema gewichtsbesparing. Joachim Zettler ziet in de toolingindustrie een groeimarkt voor 3D printen, omdat je hier niet tegen het probleem van certificeringen aanloopt. Om dezelfde reden ziet hij eveneens veel potentieel in het printen van zandkernen, een technologie die APWorks ook in huis heeft. “Daarmee kun je complexe metalen componenten maken, zonder dat je het proces apart hoeft te kwalificeren want dat geldt al voor het gieten.”

 

Joachim Zettler
Joachim Zettler, ceo van APWorks dat deze week de eerste Metalfab1 in gebruik neemt.

 

Airbus heeft titanium gecertificeerd voor 3D printen

Airbus is ondertussen al bezig met certificering van materialen voor het direct 3D printen van metalen componenten voor vliegtuigen. Titanium, de vliegtuiggrade, is al voor de poederbedsystemen gecertificeerd. De volgende stap is nu het certificeren van het proces. “Dat doen toeleveranciers samen met Airbus, op basis van de materiaalkwalificatie van Airbus.” Met name in de automobiel-, medische- en vliegtuigindustrie is certificering volgens Zettler de noodzakelijke stap wil je 3D printen naar serieproductie brengen.
APWorks gaat de Metalfab1 (in een versie met 2 bouwkamers) gebruiken om zowel staal als scalmalloy te printen. Scalmalloy is een door APWorks ontwikkelde hoogsterke aluminium legering, die een hoge sterkte combineert met een hoge ductiliteit.

Additive Industries maakte vorige week bekend dat de 2e en 3e betamachine zijn verkocht aan de Nederlandse Kaak Group en IRPD, de 3D print jointventure van United Grinding Group in St. Gallen.

 

Back to top button