Top story

Gouden AM-randje aan Europees Kampioenschap dames hockeyteam

Dankzij 3D geprinte brace kon Eva de Goede 2 maanden na polsbreuk meespelen

De Europese titel van de Nederlandse dames hockeyploeg, heeft een 3D print randje. Eva de Goede, de drievoudig Olympisch kampioene, heeft het toernooi namelijk gespeeld met een 3D geprinte brace van TPU. Speciaal op maat voor haar gemaakt, nadat ze twee maanden voor het toernooit haar pols brak.

“Deze gouden medaille heb ik te danken aan het snelle revalidatieproces en de snelle orthese productie. Toen ik mijn pols brak durfde ik hier nog niet van te dromen, maar ik mikte op de 1% kans dat het zou lukken”, zegt Eva de Goede, die midden in de voorbereidingen zit voor de Olympische Spelen in Tokio.

Eva de Goede speelde met 3D geprinte brace die revalidatie versnelt

Dynamic brace

Twee maanden voordat het EK hockey in Nederland van start ging, brak Eva de Goede haar pols. Het was maar de vraag of ze het Europees Kampioenschap voor eigen publiek kon spelen. Uiteindelijk heeft ze drie keer gescoord en is ze uitgeroepen tot speelster van het toernooi. Eva: “Het was een geweldige ervaring om op Nederlandse bodem te mogen spelen en te winnen voor eigen publiek! Ik ben zo dankbaar dat we dit hebben kunnen bereiken. Het is een van mijn waardevollere overwinningen.” Dit succes heeft ze te danken aan de Dynamic Brace van Saskia Sizoo en het Centrum Orthopedie in Rotterdam. Dit maakt zowel traditionele als 3D geprinte orthesen.

Van 3D scan naar geprinte brace

Saskia Sizoo, hand- en fysiotherapeut, heeft de dynamische polsbrace 2.0 ontwikkeld. Deze biedt niet alleen ondersteuning bij chronische polsklachten, maar versnelt eveneens de revalidatie van polsproblemen bij topsporters. De polsbrace ondersteunt het gewricht en helpt het revalidatieproces te versnellen. Het Centrum Orthopedie heeft een 3D scan van Eva’s hand en pols gemaakt, op basis waarvan met de speciale software van het Nederlandse Artus 3D een digitaal 3D model is gemaakt. Deze software genereert automatisch een 3D model op basis van de scandata. Het is een alles-in-een oplossing voor het maken van handorthesen. Het ontwerp werd vervolgens binnen een dag in TPU geprint via het on-demand 3D-printplatform Beamler. Hiervoor is HP’s Multijet Fusion technologie ingezet. Eva heeft de gewonnen finale tegen Duitsland gespeeld met de brace rond haar pols. Eva: “Het heeft mijn leven veranderd, dus ik kan de brace aanbevelen aan iedereen die met hetzelfde type blessure te maken heeft. Ik weet dat je er nog veel meer geweldige dingen mee kunt bereiken.”

Beamler on-demand platform

Willem-Jan van Loon, oprichter en CEO van het on-demand printplatform Beamler, noemt deze businesscase een van de mooiste tot nog toe. “Hier gaat 3D printen om.” Niet alleen snel kunnen produceren in het juiste materiaal, maar vooral ook gepersonaliseerde braces of andere producten. Beamler heeft zich als platform voor additieve productie gespecialiseerd in speciale materialen, zoals silicone, TPU maar ook metalen zoals wolfraam en wolfraamcarbide, koper en technisch keramiek. “High performance materialen”, aldus de oprichter van het platform. De database achter het platform helpt engineers snel de passende materialen vinden, zoals TPU in het geval van de orthese.

Beste productieplatform vinden

De Artus 3D scansoftware kan direct aan het platform gekoppeld worden. Via het Beamler netwerk wordt dan de best passende productieoplossing gevonden. “Daarbij onderscheiden wij ons van andere platformen doordat we batches met dezelfde technologie en materialen kunnen organiseren, waardoor we ook met high performance materialen snel kunnen leveren.” Daarnaast bewaakt het platform de kwaliteit.

Back to top button