Materials

MatX ontwikkelt milieuvriendelijk antimicrobiële filament

Bedrijf uit Enschede claimt wereldprimeur met biocidevrij filament dat bacteriegroei voorkomt

Het Nederlandse MatX Smart Materials heeft een filament ontwikkeld waarmee bacteriegroei bijna volledig wordt voorkomen. Het testrapport van het antimicrobieel filament AMBX PLA spreekt over een effectiviteit van >99,99% tegen bacteriën. Het filament is resistent tegen bacteriën, virussen (ook Sars-CoV2), schimmels en bio film.


Het bedrijf uit Enschede ontwikkelt en levert granulaat en filamenten voor 3D printen met unieke eigenschappen. Het AMBX PLA is een materiaal waarmee gebruikers onderdelen kunnen 3D printen die vanwege hun eigenschappen de groei van bacteriën voorkomen. Bacteriën of virussen die met het materiaal in aanraking komen, hebben nauwelijks kans te overleven. Het materiaal houdt deze antimicrobiële eigenschappen vast. Dankzij de toegepaste techniek loogt het materiaal niet uit (migreren) en is uitgebreid gemeten en getest volgens ISO 22196 en JIS Z2801. De  werkzaamheid tegen virussen zoals SARS-CoV-2 (Corona virus), H1N1 en H3N2 is aangetoond volgens ISO 21702 en ISO 18184.

Bacteriën hebben geen kans om te overleven op met MatX antimicrobieel filament 3D geprinte producten

Geen giftige of schadelijke stoffen

Het materiaal van MatX bevat geen schadelijke of giftige stoffen, zilver, koper, nanomaterialen en is biocidevrij. Het materiaal is eveneens biodegradeerbaar en wordt door micro-organisme volledig afgebroken. Al deze eigenschappen van AMBX PLA zorgen ervoor dat het materiaal volkomen veilig is in gebruik voor mens, dier en milieu, ook voor medische doeleinden. MatX is met de eigen R&D afdeling actief betrokken bij innovaties binnen polymeren, harsen en coatings. Het bedrijf kondigt aan dat er binnenkort meer innovatieve filamenten volgen. Zo werkt het aan een polymeer die in warm water opnieuw gevormd kan worden. Daarmee kan men bijvoorbeeld een 2D prothese printen die naderhand precies rond de pols van de patiënt wordt gevouwen.

Het nieuwe antimicrobieel filament is leverbaar in de diameters 1,75 en 2,85 mm in de kleur wit.

Back to top button