Technology

Stratasys geeft basis dataset vrij voor kwalificatie Antero

Stratasys, Lockheed Martin en universiteit Denver: toepassing AM versnellen

Stratasys geeft de kwalificatiedata voor Antero 840CN03 vrij. Dit gebeurt in samenwerking met Lockheed Martin en Metropolitan State University of Denver. Met deze dataset kunnen andere bedrijven het hoogwaardige Antero-filament gaan gebruiken voor het 3D printen van onderdelen voor de lucht- en ruimtevaartvaartindustrie.


Het gaat momenteel om de basis dataset. Hiervoor hebben Stratasys Direct Manufacturing en Lockheed Martin meer dan 280 teststaafjes met Antero 840CN03 geprint. Dat is gedaan op de Fortus F900 3D printers van beide bedrijven. De teststaafjes zijn vervolgens onderzocht voor hun mechanische eigenschappen, zoals treksterkte een van de sleutelfactoren.

Eigenschappen consistent op hoog niveau

De data laten zien dat de mechanische materiaaleigenschappen op een hoog niveau liggen. Ook wordt met de dataset de consistentie aangetoond. De eigenschappen die voorheen in wetenschappelijke laboratoria zijn behaald, worden nu gerealiseerd op verschillende Fortus F900 3D printers in een meer industriële omgeving. De komende tijd gaan de bedrijven verder met het testen om de engineers in de toekomst nog meer data te kunnen geven.

Acceptatie 3D printen versnellen

Foster Ferguson, directeur Aerospace bij Stratasys, noemt de samenwerking tussen de printerfabrikant, het luchtvaartconcern en de universiteit een voorbeeld hoe men de acceptatie van 3D printen kan versnellen door gezamenlijk sneller data beschikbaar te stellen.  De universiteit van Denver voegt er nog aan toe dat het project studenten helpt zich voor te bereiden op een bredere inzet van 3D printen in hun toekomstig beroep. Antero 840CN03 is een materiaal voor functionele onderdelen, gebaseerd op PEKK. Het kan ook voor ESD-eigenschappen worden toegepast. Het materiaal voldoet aan de ESD eisen en de lage uitgassing eigenschappen die NASA eist. Het voldoet verder aan de eisen ten aanzien van vlamvertraging, rookvorming en toxiciteit die de vliegtuigindustrie aan kunststoffen stelt.

Meer toepassingen dan alleen in de Orion

Lockheed Martin zegt dat dankzij deze dataset het Antero materiaal gekwalificeerd kan worden en men meer toepassingen kan gaan zoeken. Een bestaande toepassing is een onderdeel voor de Orion, de opvolger van de Space Shuttle die NASA samen met partners ontwikkeld heeft. De twee bedrijven hebben enkele jaren geleden een soortgelijke dataset vrijgegeven voor het 3D printen met Sabic Ultem 9085.

De dataset is online beschikbaar voor het grote publiek via deze link

Antero
Een onderdeel van de Orion geprint met het Antero filament op de Fortus F900.

Stratasys wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Seido Systems

Back to top button