Materials

Boeing kwalificeert Antero 800NA voor vliegtuigonderdelen

Vliegtuigbouwer Boeing heeft het Stratasys Antero 800NA hoog temperatuur filament gekwalificeerd voor het 3D printen van vliegtuigonderdelen. Daarmee is het dus toegelaten voor vliegonderdelen.


Antero 800NA is een PEKK gebaseerde polymeer, speciaal ontwikkeld voor de industriële productie FDM printers van Stratasys, de F900 en Fortus 450mc. Boeing voegt dit materiaal nu toe aan de Qualified Products List (QPL) nadat het materiaal uitgebreid getest is door de vliegtuigbouwer.

Eerste materiaal voor belaste onderdelen

Het is de eerste keer dat Boeing een materiaal van Stratasys kwalificeert voor toepassingen waarin extra chemische resistentie vereist is of waarvoor hoge eisen worden gesteld ten aanzien van materiaalmoeheid. Behalve Antero 800NA is ook de 800CN03 variant toegelaten. Dit is een elektrostatisch materiaal.

Dit type onderdelen voor in een vliegtuig kunnen 3D geprint worden, nu Boeing het hoog temperatuur materiaal van Stratasys toevoegt aan de QPL list/

Vereenvoudiging MRO supply chain

Scot Sevcik, President Stratasys Aerospace, zegt in een reactie dat Stratasys hiermee het materiaal levert dat voldoet aan de uitdagende eisen van de luchtvaartindustrie. “Boeing heeft de enorme bruikbaarheid van Antero onderkend voor toepassingen die tot nog toe niet 3D geprint konden worden.” Volgens hem heeft additive manufacturing met dergelijke materialen de potentie om zowel voor OEM’ers in de luchtvaartindustrie als voor MRO bedrijven de supply chain sterk te vereenvoudigen.

In de Benelux vertegenwoordigt Seido-Systems Stratasys

Back to top button