Applications

BAE Systems neemt 4e Stratasys F900 printer in gebruik

Het Britse defensieconcern BAE Systems heeft de vierde Stratasys F900 3D printer op de locatie Samlesburry in gebruik genomen. Deze zal onder andere ingezet gaan worden voor het 3D printen van productiegereedschappen met het Nylon 12CF filament van Stratasys.


In Samlesbury bouwt het defensie- en ruimtevaartconcern BAE Systems de Factory of the Future. “Ons Factory of the Future-programma draait om de toekomst van de productie van gevechtsvliegtuigen met disruptieve technologieën. “Stratasys FDM additive manufacturing speelt een belangrijke rol in dit initiatief, omdat het ons helpt om de kosten en de time-to-market te verminderen”, zegt Greg Flanagan, Additive Manufacturing Operations Lead, BAE Systems Air. De nieuwe 3D printer zal net als de andere drie rond de klok operationeel zijn.

FDM printer wordt gebruikt voor 3D printen van tooling met Nylon 12CF filament

Nieuwe materialen testen

Met de nieuwe F900 installatie vergroot BAE Systems niet alleen de printcapaciteit. Met name wil men op de nieuwe machine productiegereedschappen 3D printen met het koolstofvezel-gevuld FDM Nylon 12CF materiaal. Hiermee print men robuuste maar lichte reparatie- en ontwikkeltools voor de productielijn. Volgens Flanagan biedt met name de FDM 3D printtechnologie de mogelijkheid om de kosten van het gereedschap voor nieuwe producten te verlagen. Dit is zeker het geval bij tools die vaak in kleine aantallen nodig zijn.

Gereedschappen goedkoper vervangen

“Met 3D printen kunnen we veel van onze traditionele productieprocessen innoveren”, zegt Greg Flanagan. “We kunnen snel eenmalige onderdelen voor nieuwe producten in 3D printen, gereedschappen gemakkelijker en goedkoper vervangen en de productieactiviteiten in stand houden wanneer de hardware vertraging oploopt.” Hij wijst er daarnaast op dat het bedrijf flexibeler kan reageren als de toeleveringsketens om welke reden dan ook worden verstoord. BAE Systems heeft dan eigen productiecapaciteit om snel te reageren.

Eindonderdelen voor de grondgebonden operaties

BAE Systems zet de Fortus 900 3D printers ook in voor de productie van onderdelen voor de grondapparatuur voor de vliegtuigen. Bijvoorbeeld de cockpit floorcover voor de Typhoon-gevechtsvliegtuigen. Deze worden geprint met ABS en ASA-filamenten. “Met onze F900 kunnen de thermoplastische afdekkingen veel sneller worden gemaakt dan traditioneel vervaardigde versies. Ze zijn bovendien een stuk lichter en daardoor gemakkelijker te verplaatsen voor het grondpersoneel, wat de efficiëntie binnen het onderhouds-, reparatie- en revisieproces verbetert.” Zelfs de kleur rood waarin BAE Systems dit onderdeel print is functioneel. Rood is de kleur van alle ‘verwijderbare’ onderdelen voor de vlucht, legt Flanagan uit.

In de Benelux wordt Stratasys vertegenwoordigd door Seido-Systems

Back to top button