software

BAE Systems met simulatie dichtbij first time right 3D printen

Vliegtuigbouwer en defensiespecialist BAE Systems heeft het aantal testbuilds per AM-component teruggebracht van vijf tot zes naar thans twee. Het verwacht in de toekomst, als er meer praktijkgegevens beschikbaar zijn, first time right te gaan 3D printen. De vliegtuigbouwer slaagt erin om sneller de juiste printparameters te vinden door vooraf de buildjobs te simuleren.

 

De vliegtuigindustrie moet steeds vaker werken met kleinere series. Twintig stuks. Daar bovenop komt dat de onderdelen complexer worden. Dat biedt kansen voor additive manufacturing. Maar er moet dan wel rekening worden gehouden met de oppervlaktespanningen en de vervormingen die kunnen ontstaan tijdens het 3D metaalprinten. Simulatietools zijn onmisbaar. Daarom heeft BAE Systems in het Product and Proces Development Centre een benchmark gedaan van meerdere simulatiepakketten voor additive manufacturing.

Vliegtuigbouwer kiest na eigen benchmark voor Simufact Additive

 

Spanningen en vervormingen

Gekozen is voor Simufact Additive. Met de software van MSC (onderdeel van Hexagon MI) simuleren de applicatie engineers het printproces van de verschillende onderdelen. Zonder dat ze nog daadwerkelijk hoeven te printen, krijgen ze inzicht in waar in de werkstukken spanningen ontstaan. Ook vervormingen worden tijdens de simulatie zichtbaar. Door deze simulaties, slaagt BAE erin om bij de eerste iteratie al 70% van de vervormingen te voorkomen. De software toont wat de beste oriëntatie van het werkstuk is, waar support nodig is en waar liever niet.

 

Van vijf iteraties naar twee

Dankzij de simulatie van elke printjob, heeft BAE Systems het aantal testen al aanzienlijk weten te verminderen. Op dit moment kan het nieuwe complexe delen, die nog niet eerder zijn geprint, na twee iteraties goed printen. De Britse vliegtuigbouwer denkt dat het naar first time right kan gaan door de praktijkervaringen te koppelen aan de simulatie. Dat is de volgende stap. Omdat de variatie in producten die BAE Systems 3D print steeds groter wordt, is dit een wezenlijke stap in de industrialisatie van additive manufacturing.

In de Benelux vertegenwoordigt In Summa Innovation de MSC software

 

Back to top button