design

Blijft AM-software achter op de hardware voor 3D printen?

“We staan op het punt dat de hardware voor loopt op de software. De Additive Manufacturing hardware kan al veel, maar het is lastig te ontwerpen.” Dat heeft Terry Wohlers gezegd in een van de AM-sessies op Solidworks World 2019.

 

Vaak zie je dat de software meer kan dan de hardware. Bij 3D printen kantelt dit beeld stilaan, zo schetste AM-goeroe Terry Wohlers tijdens Solidworks World 2019 in een druk bezochte sessie rond het thema 3D printen. Dassault Systèmes is een van de partijen die dit onderkent en goed oppakt, aldus Wohlers. Ook andere softwarepartijen zien dit in en zijn bezig software voor additive manufacturing te ontwikkelen. De hardware ontwikkelt zich echter steeds verder. “A moving target”, aldus Wohlers.

 

Terry Wohlers waarschuwt op Solidworks World voor omslagpunt

 

De FDA heeft in een goed half jaar meer dan 100 aanvragen voor het 3D printen van medische producten, zoals deze heupimplantaten geprint door 3D Systems goedgekeurd.

 

FDA keurt 100 aanvragen 3D printen goed

Terry Wohlers vindt het belangrijk dat de designsoftware de mogelijkheden van de AM-technologie beter gaat ondersteunen. Want niet alleen in de industrie, ook in andere sectoren neemt het gebruik van 3D printtechnologie volgens hem in hoog tempo toe. Hij haalde als voorbeeld de gezondheidszorg aan. De FDA, de Amerikaanse toezichthouder die de noodzakelijke goedkeuringen voor medische apparaten verleent, heeft sinds oktober 2018 meer dan 100 3D geprinte implantaten en andere systemen voor medische toepassingen vrijgegeven. Een onderzoek dat Wohlers zelf heeft gedaan in 2017 wees uit dat al 99 Amerikaanse ziekenhuizen de 3D print activiteiten in eigen huis concentreren. Hij schat dat dit ondertussen al om enkele honderden ziekenhuizen gaat.

 

Gepersonaliseerde helm voor NFL-football spelers

Ook in de sport- en consumentenmarkt wordt er steeds meer 3D geprint, al dan niet in combinatie met 3D scannen. Met dat laatste kunnen producten gepersonaliseerd worden. Terry Wohlers haalde als voorbeeld de Riddell Precision-Fit helm aan, waarmee enkele spelers uit de NFL league het afgelopen seizoen hebben gespeeld. De binnenkant wordt met een latticestructuur geprint die voor een veel betere bescherming zorgt. De clou zit in de algoritmen die de helmproducent heeft ontwikkeld. Met data die rechtstreeks van het speelveld komen, worden meer dan duizend opties gesimuleerd voor elke spelers. Daar wordt de beste uit gekozen. Deze lattice structuur wordt 3D geprint op een van de Carbon machines van een elastomeer met een hoge energieabsorptie. Terry Wohlers: “Ik verwacht dat meer fabrikanten van helmen dit gaan oppakken; niet alleen voor football, ook voor skiën, motorrijden et cetera.

 

 

De gepersonaliseerde helm van de Riddell Precision-Fitt helm (foto Riddell)

 

Vliegtuigindustrie wacht op certificering

De football helm onderstreept het belang van design- en simulatietools voor het ontwikkelen van gepersonaliseerde producten. In andere sectoren zoals de luchtvaartindustrie gaat het vooral om gewichtsbesparing voor topologie optimalisatie. Terry Wohlers verwacht dat het een kwestie van tijd is voordat je in de vliegtuigen 3D geprinte stoelframes ziet. Dat bespaart gewicht, essentieel voor vliegtuigen om zuiniger te vliegen. “Als alles getest en gecertificeerd is, gaan de luchtvaartmaatschappijen dit eisen. Want anders kunnen ze niet meer concurreren.”

Lees ook het artikel over de investering die Solidworks moederbedrijf Dassault Systèmes heeft gedaan in Rize 3D printerfabrkant.

 

Back to top button