ExecutivesTechnology

Güngör Kara (EOS): platformen gaan maakindustrie vol raken

Disruptieve veranderingen zijn van alle tijden. En in alle tijden zijn bedrijven die niet op tijd inspeelden op de nieuwe trends weggevaagd. “Je moet met de tijd meegaan. En ontwikkelingen blijven volgen”, waarschuwt Güngör Kara, Chief Digital Officer bij EOS. Kara is een van de keynote sprekers op RapidPro 2019.

 

De topman van EOS spreekt op RapidPro over de kritische succesfactoren voor de toekomst. Een van deze succesfactoren is het digitaal verbonden productienetwerk. Güngör Kara is niet alleen verantwoordelijk voor de digitalisering bij de Duitse 3D printerfabrikant. Hij leidt eveneens de consultancytak van EOS, Additive Minds. Daar worden ondernemingen begeleid in de stap naar additive manufacturing.

 

 

Chief Technology Officer EOS ziet digitale B2B platformen dominant worden

 

Güngör Kara, keynote spreker op RapidPro 2019 (Foto EOS)

 

3D printen onderdeel digitalisering

Güngör Kara ziet 3D printen nadrukkelijk als onderdeel van de digitalisering van de maakindustrie. Industriële productie verandert momenteel fundamenteel. Aan de ene kant doordat de producten in slimme fabrieken worden gemaakt, die vergaand gedigitaliseerd zijn. Anderzijds worden ook de producten slimmer. Met meer toegevoegde waarde. Deze disruptie is van alle tijden, zegt Kara. “A-symmetrische concurrentie bestond in 1900 al in New York.” Hiermee verwijst hij naar de transitie in amper vijftien jaar tijd van vervoer met paard en wagen naar de personenauto. In een halve generatie tijd werd de koetsier die niet meeging in zijn tijd uit de markt gedrukt. Dichter bij de huidige tijd zie je dat de grote miljardenbedrijven van eind jaren negentig van de troon zijn gestoten door bedrijven met een veel hogere beurswaarde, die destijds nog niet bestonden. Google, facebook, Uber, Tesla. Als je niet meegaat, loop je kans weggevaagd te worden door een partij die vandaag een start-up is.

 

 

Platformen en digitalisering

Over vier, vijf jaar raken de platformen en digitalisering de maakindustrie vol, verwacht Kara. Alle machines zullen met elkaar verbonden worden via platformen, zodat klanten digitaal toegang krijgen tot de productiecapaciteit. De platformeconomie dringt ook door in de maakindustrie. “We streven naar asset utilisation en optimalisatie. Daarom worden de digitale b2b platform dominant in de maakindustrie”, zegt Güngor Kara.

 

 

Consument zet met muisklik de productieproces bij BMW in gang

 

En 3D printen maakt nieuwe verdienmodellen mogelijk. BMW geeft bijvoorbeeld via de configuratiesoftware van het Belgische Twikit de consument invloed op hoe zijn Mini er uitziet. De consument ontwerpt binnen bepaalde grenzen zijn eigen stijlelementen die vervolgens door BMW 3D geprint worden. “BMW heeft een nieuw verdienmodel ontwikkeld voor de auto-industrie. De consument zet met een druk op de knop een productieproces in gang. Maakt het magazijn overbodig en levert BMW een schat aan informatie over wat hij nu echt mooi vindt.”

 

Er ontstaat andere industrie

De moraal van het verhaal: als je technologische innovatie niet tot een bepaald niveau omarmt, word je naar de kant geduwd. We staan op de drempel van de digitale platformen die een flinke invloed gaan krijgen op de maakindustrie, voorspelt Güngör Kara. Als we straks intelligente onderdelen gaan maken op intelligente productiemachines, zoals 3D printers, ontstaat er een heel andere industrie.

Güngör Kara spreekt op woensdag 13 maart tijdens RapidPro in Veldhoven.

 

Back to top button