Technology

Formnext Start-up Challenge: sneller oppakken van AM-innovaties

Nederlandse tintje aan een van de winnaars

De VS, Scandinavië en India: daar komen de winnaars van de Formnext Start-up Challenge dit jaar vandaan. De technologie waarmee deze startups hoge ogen gooien, loopt uiteen van microprinten, ultra snel printen, het waarborgen van 3D geprinte onderdelen en het 3D printen van gepersonaliseerde corset voor de behandeling van scoliosis. En daar zit een Nederlands tintje aan.


De Formnext Start-up Challenge vindt dit jaar voor de zevende keer plaats. Dat levert goed vergelijkingsmateriaal op. “De steeds toenemende kwaliteit en gerichte ontwikkeling van jonge ondernemingen tonen het grote potentieel binnen de AM-industrie aan en benadrukken het feit dat de sector wezenlijke ontwikkelingen voortbrengt die in de toekomst onze industrie, de geneeskunde en andere gebieden van het leven zullen beïnvloeden,” zegt Sascha F. Wenzler, Vice President van Formnext.

Start-ups trekken miljoenen euro’s aan en patenteren hun technologie

Patenten en miljoenen euro’s

Wat opvalt tussen de eerste editie van de competitie en die van dit jaar, is dat de start-ups vaker al patenten hebben aangevraagd, waarvan een aantal ook al is toegekend. Het tweede verschil is dat investeerders in sommige van de start-ups al meer dan €50 miljoen hebben gestopt. Dat betekent dus ook dat hun innovaties volgens investeerders op weg naar marktrijpheid of in elk geval veel potentieel bieden.

Atlant 3D Nanosystems print op atomair niveau. (Foto Atland 3D Nanosystems)

Nanoprecisie

De eerste winnaar is Atlant 3D Nanosystems. De Deense start-up heeft een precisie 3D printer ontwikkeld die micro- en nanocomponenten zeer nauwkeurig print, de Nanofabricator Lite. Het systeem kan gelijktijdig tot zes materialen verwerken op substraten met verschillende morfologieën tot 300 mm groot. Atlant 3D Nanosystems ontwikkelde de Nanofabricator Lite volgens strikte NASA-specificaties. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gaat de 3D printer binnenkort testen om microfabricage in micro- of zero gravity mogelijk te maken.

Samen met Wilson Sporting Goods heeft Azul 3D deze peddels voor Pickleball ontwikkeld.

Revolutie in SLA?

De tweede winnaar is de Amerikaanse start-up Azul 3D. Dat wil met de High Area Rapid Printing (HARP) technologie de SLA printtechnologie op z’n kop zetten. Azul 3D laat olie stromen tussen het lichtgevoelige hars en de UV-lichtbron. Hierdoor kan men sneller printen, met name omdat het materiaal niet plakt. De nieuwe technologie combineert fijne details met zeer hoge oppervlaktekwaliteiten. Ook verbetert de snelheid en kun je met de HARP-technologie grote onderdelen makkelijker 3D printen.

Echtheid aantonen

Hoe toon je de echtheid van onderdelen aan? Daarvoor ontwikkelt de Amerikaanse start-up Print Parts Inc een digitale handtekening die in het AM-onderdeel geïntegreerd wordt.  Hiervoor worden programmeerbare nanopartikels aan het materiaal toegevoegd. Met slimme camera’s kan men deze naderhand in het product detecteren. Alle informatie over het product wordt in de cloud bewaard. Er kan tijdens de levensduur informatie aan worden toegevoegd, die door de nanodeeltjes uit te lezen, beschikbaar komt.

Glas 3D printen

De tweede Scandinavische winnaar is Norbula uit Zweden. Ze hebben een desktop 3D printer ontwikkeld waarmee men glazen componenten kan printen. Een goedkopere en breder inzetbare oplossing dan de bestaande systemen, zeggen ze zelf. Norbula heeft twee patenten aangevraagd: een voor de glas 3D printer en een ander voor de printtechnologie. De startup mikt zowel op toepassingen in de onderzoekswereld, prototyping alsook in de productie.

Een gepersonaliseerde brace van Fited (foto Fited).

Dure operatieve ingreep voorkomen

De vijfde winnaar is Fited, een goed voorbeeld dat in de gedigitaliseerde wereld grenzen niet meer bestaan. Het bedrijf wordt namelijk gevormd door een groep experts uit de biomedische sector, engineering, ontwerp en software ontwikkeling, afkomstig uit zowel de VS als Europa. Fited ontwikkelt een 3D print workflow voor een gepersonaliseerd corset (brace) voor de behandeling van afwijkingen aan de wervelkolom. Daarbij gebruikt het dezelfde principes als in de tandheelkunde: maatwerk design en 3D printen van het product. Fited wil de huidige met de hand gemaakte scoliose braces vervangen, omdat de productie ervan vaak tijdrovend en duur is. Ze zijn ook ongemakkelijk en onnauwkeurig, en dragers moeten vaak een operatie ondergaan. Fited’s workflow bestaat uit een geautomatiseerd ontwerpproces waarna de braces geprint worden. De verwachting is dat ze in 72 procent van de gevallen een operatie kunnen voorkomen. Fited heeft een Nederlands tintje: Wout Verswijveren is bij de start-up verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de CAD en mesh algoritmen bij Fited. Hij heeft aan de TU Delft gestudeerd, waar hij in 2019 zijn masterstudie heeft afgerond met een project bij Dental Robotics.

De prijsuitreiking van de Formnext Start-up Challenge vindt op 16 november op de beurs plaats.

Back to top button