3D printmarkt

Proto Labs neemt Alphaform over en breidt 3D printen in Europa uit

Alphaform, het Duitse 3D printbedrijf dat deze zomer in financiële problemen kwam, wordt grotendeels overgenomen door het Amerikaanse Proto Labs. De Amerikanen versterken hiermee hun positie in de 3D printmarkt, waarin ze zelf pas anderhalf jaar actief zijn. Ze zien de vraag sterk toenemen, ook in Europa.

 

Amerikanen vergroten AM-capaciteit om in te spelen op groei

Proto Labs is een Amerikaans fijnmechanisch bedrijf. Het heeft alle processen zover gestandaardiseerd en gedigitaliseerd, dat het in staat is zeer snel freesdelen en matrijzen te produceren. Afhankelijk van de omvang en de omvang liggen levertijden tussen de 1 en 3 dagen. Ook spuitgieten en metal injection moulding worden aangeboden. In principe verloopt het hele proces digitaal: van automatische offerte tot en met het genereren van de NC-programma’s voor freesstukken. Protolabs werkt uitsluitend met Haas-machines, een bewuste keuze om zoveel mogelijk te standaardiseren en flexibiliteit te behouden in op welke machine welke order wordt gemaakt. Fortune heeft het bedrijf onlangs opgenomen in de lijst van 100 snelst groeiende Amerikaanse bedrijven.

Proto Labs biedt naast CNC verspanen en spuitgieten ook additive manufacturing aan. Deze activiteit groeit het snelst. (Foto: Proto Labs)
Proto Labs is oorspronkelijk gestart als CNC fijnmechanisch bedrijf. In de fabriek worden enkel Haas machines gebruikt. (Foto: Proto Labs)

 

Additive manufacturing groeit snel

Anderhalf jaar geleden is de onderneming gestart met additive manufacturing, zowel voor kunststof als metalen onderdelen. Deze eerste stap werd toen gezet door een Amerikaans bedrijf op het gebied van 3D printen te kopen. Ondertussen bouwt de onderneming in de VS aan een nieuwe fabriek. Vanaf medio 2016 worden alle 3D printactiviteiten in de VS bijeengebracht op een plek, in een nieuwe fabriek in North Carolina waar ook het gros van de andere activiteiten is gehuisvest. Volgens Rob Connelly, vice president additive manufacturing, slaagt men er inmiddels in om 3D print delen binnen enkele dagen naar de klant te kunnen versturen. In het eerste kwartaal van dit jaar haalde Proto Labs al 4,5 miljoen dollar omzet uit 3D printen.

Door het productieproces volledig te digitaliseren, houdt Proto Labs doorlooptijden van bijvoorbeeld freesdelen kort, tot 1 dag als het moet.
Door het productieproces volledig te digitaliseren, houdt Proto Labs doorlooptijden van bijvoorbeeld freesdelen kort, tot 1 dag als het moet.

Overname Duits bedrijf

Dat is een groei van 79 procent op jaarbasis. Deze zomer heeft men ook de eerste 3D printers in de Europese fabriek in Engeland geplaatst. Hier worden nu de machines en de engineeringstaf van Alphaform aan toegevoegd. Alphaform is een Duits 3D print servicebedrijf dat al jarenlang, sinds 1996, actief is in deze markt. Onverwacht kwam het afgelopen zomer in financiële moeilijkheden en moest uitstel van betaling aanvragen. De onderneming biedt onder andere 3D print services in zowel selective laser sintering, direct metal laser sintering en stereolithografie. De overname betreft het merendeel van de operationele activiteiten, evenals de buitenlandse dochterondernemingen in Finland en Engeland.

 

Back to top button