3D printmarkt

CubeeRecords: platenlabel voor designers van 3D geprinte consumentenproducten

Het klinkt misschien een beetje ouderwets, de term platenlabel die Cubee hanteert voor de nieuwe dienst CubeeRecords geeft wel weer wat het platform wil. Ontwerpers kunnen via CubeeRecords hun collectie aanbieden aan retailers die via een gedecentraliseerd productienetwerk van 2.400 3D printbedrijven, de producten on demand laten printen. Met deze stap wil Cubee dat de designers een eerlijkere vergoeding voor hun werk krijgen.


Cubee CEO Uriah Meadan is geschrokken van het feit hoe slecht het 3D printecosysteem in staat is om designers goed te compenseren voor hun werk. Dat heeft hem aan het denken gezet en leidt nu tot de start van CubeeRecords. Vergelijk het met de vroegere platenlabels: artiesten die onder de paraplu van zo’n label hun werk op de markt brachten en daar hun royalty’s voor kregen.

Cubee inmiddels actief in 50 landen

Cubee
Uriah Meadan & Oded Kishik oprichters van Cubee

Totaal pakket voor ontwerpers

Het label is een uitbreiding op Cubee’s bestaande platform van tools en oplossingen om te helpen bij het lanceren, exploiteren en laten groeien van made-on-demand 3D-printbedrijven. Het platform is ondertussen in meer dan 50 landen actief en zet in op het aanbieden van hoogwaardige end-to-end commerciële licentiediensten voor designers. De dienstverlening gaat daarbij verder dan alleen het bieden van commerciële toegang tot STL-bestanden aan licentiehouders. Ze omvatten ook zakelijke diensten en oplossingen, zoals kant-en-klare marketingmiddelen, technische ondersteuning, bedrijfsadvies en een wereldwijde peer-community van bedrijfseigenaren. “We hadden al de infrastructuur om de distributie, verkoop, marketing en productie van 3D-producten te ondersteunen, dus het versterken van de band met ontwerpers onder een platenlabelmodel was volkomen logisch”, aldus Uriah Meadan.

Een voorbeeld uit de collectie van Gazzaladra

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Het belangrijkste onderdeel van CubeeRecords’ commerciële licentiedienst “Hive”, is de exclusiviteit van de collecties van elke ontwerper en het royaltysysteem dat ontwerpers eerlijk compenseert voor elke verkochte verkoop. “Door royalty’s te innen, heeft Cubee het voor mij mogelijk gemaakt om me te concentreren op de kwaliteit van verkopers in plaats van op kwantiteit”, zegt Gazzaladra, een van de 3D-ontwerpers die bij Cubeerecords de collectie heeft ondergebracht. Commerciële licenties voor de Gazzaladra-catalogus zijn beperkt en selectief voor slechts 50 verkopers wereldwijd. Zo wordt marktverzadiging voorkomen. Gazzaladra zegt dat de managementoverhead dankzij het platenlabel minder is geworden en de kansen voor de licentiehouders groter.


Handhaving auteursrechten

Een andere designer die zijn commerciële catalogi exclusief via Cubee aanbiedt is Ales Bloem, die voor de Embodied Ideas collectie FDM printen gebruikt. Hij zegt: “Cubee beheert alles, van verkooptrechter tot toegangscontrole, tot due diligence van licentiehouders en handhaving van auteursrechten. Met hun ondersteuningssysteem voor mijn commerciële licenties kan ik me concentreren op het creëren van nog betere producten.”

Publieke acceptatie

De oprichters van Cubee denken met dit concept het doel, lokale, verantwoorde en afvalvrije productie van consumptiegoederen dichterbij brengt. Benoit Valin, veteraan in de 3D-printindustrie en bestuursadviseur van Cubee bestempelt de lancering van CubeeRecords als een omslagpunt en een belangrijke sap in de publieke acceptatie van 3D geprinte consumentenproductie in grotere aantallen. CubeeRecords werkt momenteel aan het aan boord halen van meer ontwerpers en afnemers van commerciële licenties.

Back to top button