3D printmarkt

Nano Dimension haakt af, maar tussen Stratasys en 3D Systems blijft wrevel

Valt deze maand de beslissing over de toekomst van Stratasys? 3D Systems is na het eerste boekenonderzoek enthousiaster geworden. Het management van Stratasys klaagt ondertussen dat 3D Systems nog geen detailinformatie in het due dilligence onderzoek heeft vrijgegeven. En ondertussen heeft de CEO van Nano Dimension de handdoek in de ring gegooid.

Nano Dimension trekt bod in omdat het te weinig steun krijgt

Gifpil blijft

Nano Dimension wilde 8 augustus, als Stratasys een aandeelhoudersvergadering heeft, een deel van het bestuur van Stratasys naar huis sturen. Het wilde eigen kandidaten op die stoel, die dan de gifpil die Stratasys wil gebruiken van tafel zouden vegen. “De meeste investeerders van Stratasys hebben ons duidelijk laten weten dat de “gifpil” het aanbieden van hun aandelen te riskant maakt, ondanks ons superieure bod van $25 all-cash per aandeel. Het standpunt van het bestuur van Stratasys maakt duidelijk dat de gifpil van kracht blijft en aandeelhouders zal blijven verhinderen om hun aandelen aan te bieden”, zegt Yoav Stern, CEO van Nano Dimension.

3D Systems ziet nog meer synergievoordelen dan eerst. Stratasys wil daar meer details over.

Wel andere overnames in gefragmenteerd AM-landschap

Omdat het Israëlisch Hof pas laat dit najaar zich over deze zaak zal buigen, heeft Stern besloten het bod van $25 in te trekken. Nano Dimension gaat nadenken wat te doen met het aandeel van 14,5% in Stratasys. Verkoop van de aandelen is een van de opties. Het geld zal in andere overnames worden geïnvesteerd. “We zien belangrijke alternatieven in een sterk gefragmenteerd landschap”, aldus Stern. Hij denkt de groei van 50% in het afgelopen jaar vast te kunnen houden.

3D Systems of Desktop Metal?

Blijven er dus nog twee scenario’s over: de oorspronkelijke fusie met Desktop Metal of die met 3D Systems. Dat laatste concern kondigde enkele dagen geleden aan 4 augustus klaar te zullen zijn met het boekenonderzoek bij de concurrent. De beide managementteams hebben sinds 3D Systems het bod uitbracht al meerdere keren overlegd over mogelijke synergiën. Op basis hiervan verhoogt 3D Systems de verwachtingen ten aanzien van de synergievoordelen. In plaats van $100 miljoen zoals eerder verwacht, denkt men nu zelfs $110 miljoen te kunnen besparen als de twee concerns samengaan.

3D Systems wil vaart maken

“De waarde van deze combinatie is duidelijk. Het is nu onze taak om snel te handelen om die waarde te realiseren”, zegt 3D Systems CEO Jeffrey Graves.  Hij wil tempo maken met het wederzijdse due dilligence onderzoek. 4 augustus telt als streefdatum om alle gesprekken en onderzoeken af te ronden.

Ultem 9085
Stratasys zit onder andere met Ultem in het highend kunststoffensegment.

Kritiek van Stratasys bestuur

Daar lijkt het bestuur van Stratasys, dat lang heeft vastgehouden aan de fusie met Desktop Metal, anders over te denken. In een bericht reageert Stratasys door erop te wijzen dat het herhaalde malen aan 3D Systems heeft gevraagd dezelfde informatie te delen als Stratasys gedaan heeft. Ook wil het inzicht in eventuele negatieve gevolgen van een fusie. 3D Systems heeft weliswaar een analyse van de kostensynergiën gegeven, maar deze is slechts op globaal niveau en er ontbreken kritische details die hun beweringen onderbouwen zo meldt Stratasys in een officiële reactie. Als 3D Systems serieus is wat betreft een fusie met Stratasys, dan is het transparant en werkt het mee en zorgt het niet voor mist met publieke statemens, klinkt het verder. Tot slot wijst et bestuur van Stratasys er op dat het nooit beslist heeft dat het bod van 3D Systems superieur is aan het plan om met Desktop Metal samen te gaan.

8 augustus vindt de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering van Stratasys plaats. Dan zullen ook de Q2 resultaten bekend worden gemaakt. Komt er dan duidelijkheid of tovert een van de partijen toch nog een konijn uit de hoge hoed?

Back to top button