bioprintingMaterials

Komt volledig diervrij 3D bioprinten binnen handbereik?

Belgisch-Oostenrijks consortium wil 3D-bioprinten naar hoger niveau brengen

De meest gebruikte materialen in 3D-bioprinten zijn nog steeds afkomstig van dierlijke bronnen zoals gelatine of collageen. De partners in het Hu3DINKS-project willen hoogwaardige bio-inkten op basis van menselijk weefsel ontwikkelen. Deze moeten geschikt zijn voor verschillende 3D-bioprinting-technologieën, waaronder extrusieprinten en 3D-printen met hoge resolutie op basis van lasertechnologie.


Deze ‘bio-inkten’ zijn een wezenlijk onderdeel van 3D bioprinten. Ze moeten de cellen ondersteunen en in leven houden tijdens en na het printproces. Hoewel er al commercieel verkrijgbare materialen zijn afgeleid van menselijk weefsel, zijn hun bioactiviteit en printprestatie nog beperkt. Daarom streeft het HU3DINKS-consortium ernaar om commercieel verkrijgbare materialen afkomstig van menselijk weefsel om te zetten in bio-inkten die op een eenvoudige manier kunnen worden geprint.

Doel van HU3DINks project is om alternatieven te ontwikkelen voor 3D printmaterialen van dierlijke bronnen

Een 3D geprinte vasculaire structuur.

Belgische en Oostenrijkse projectpartners

Het HU3DINKS-consortium (Human bioinks for 3D printing) verenigt partners met unieke complementaire expertise uit België (gefinancierd door VLAIO) en Oostenrijk (gefinancierd door FFG). THT Biomaterials (Wenen) zal bijdragen met hun unieke expertise op het gebied van materialen afgeleid van menselijke placenta. BIO INX (Gent) is expert op het gebied van bio-inktontwikkeling voor meerdere printtechnologieën en is verantwoordelijk voor het omzetten van de materialen afkomstig van THT Biomaterials in printklare formuleringen voor verschillende printtechnologieën. Het project wordt ook ondersteund door Morphomed (Wenen,) met hun medische kwaliteit zijde technologie en UpNano (Wenen), specialisten in de ontwikkeling van 2PP (bio) hoge-resolutie bio 3D-printtechnologieën

Diervrij testen van medicijnen en cosmetica

3D bioprinten is belangrijk om in de toekomst de stap te kunnen maken naar het regeneren van menselijk weefsel of het printen van organen. “Hoewel er nog veel obstakels moeten worden overwonnen om deze toepassingen in de klinische praktijk te brengen, biedt de bioprinttechnologie nu al oplossingen op het gebied van dierproefvrije tests. Hier kunnen de ‘menselijke 3D-inkten’ een enorm verschil maken om bioprinten echt dierproefvrij te maken”, zegt Jasper Van Hoorick, CEO van BIO INX. In principe kunnen dan medicijnen of cosmetica worden getest op 3D geprinte modellen van menselijk weefsel. Dit sluit naadloos aan bij het 3R principe om het gebruik van dieren voor wetenschappelijke doeleinden tegen te gaan en te reduceren.  

3D bioprinten naar hoger niveau tillen

3D bioprinten op basis van 2-fotonenpolymerisatie kan de technologie naar een hoger niveau tillen omdat je dan op subcellulair niveau kunt gaan printen. “De technologie heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van prestaties, maar wordt nu voornamelijk beperkt door het ontbreken van hoogwaardige biologische materialen. Het HU3DINKS-project kan een paradigmaverschuiving in het vakgebied teweegbrengen door de menselijke celomgeving op een echte manier na te bootsen, zowel qua architectuur als samenstelling”, zegt Markus Lunzer, Materiaalspecialist bij UpNano.

Back to top button