ApplicationsTechnology

Britse toeleverancier aan olie- en gasindustrie start met AM

Fabrikant van kleppen Kent Introl investeert in RenAM 500 Flex

De Britse toeleverancier van industriële kleppen aan de olie-industrie KOSO Kent Introl implementeert additive manufacturing. Het wordt de eerste Britse toeleverancier aan de olie- en gasindustrie die 3D metaalprinten gaat toepassen in de producctie. KOSO Kent Introl werkt op het vlak van AM samen met Renishaw.


“De huidige materiaal- en kwaliteitsnormen in de olie- en gasindustrie, bijvoorbeeld die van de National Association of Corrosion Engineers (NACE), betekenen dat maar heel weinig fabrikanten AM in deze sector gebruiken”, legt Matthew Charlton, technisch directeur bij Kent Introl, uit. Toch denkt hij dat de tijd rijp is deze stap te maken. Klanten vragen ernaar. “De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar heeft veel potentieel.” Daarom heeft de toeleverancier besloten te investeren in AM-technologie en een strategie te ontwikkelen. “Het systeem van Renishaw biedt de technische mogelijkheden en ondersteuning die we nodig hadden, en we investeerden graag in een Britse fabrikant.”

Eerste Britse toeleverancier aan olie- en gasindustrie die AM implementeert

Een van de eerste producten die Kent Introl 3D geprint heeft (foto’s KOSO Kent Introl)

Bijdragen aan energie-efficiency en CO2 reductie

Kent Introl heeft op de hoofdlocatie in West Yorkshire inmiddels de beschikking over een RemAM 500Q Flex van Renishaw. In eerste instantie wordt de 3D metaalprinter ingezet voor onderzoeks- en ontwikkelprojecten. Daarnaast denkt de toeleverancier sneller speciale kleppen te kunnen ontwikkelen en produceren. De reden om hoogwaardige ventielen en kleppen te gaan 3D printen, is dat de olie- en gasindustrie naar energie-efficiency streeft en de CO2 emissies verder wil reduceren. Kent Introl gaat onderzoeken hoe het optimaliseren van het design en on-demand productie hieraan kan bijdragen. De Flex versie van deze metaalprinter biedt de flexibiliteit om van materiaal te veranderen. “We willen onderzoeken hoe het ons in staat stelt over te stappen op duurzamere en efficiëntere productieprocessen die voldoen aan de vraag van een snel veranderende markt,” zegt Matthew Charlton. Daarnaast denkt hij dat AM lokale productie van spare parts mogelijk zal maken, waarmee doorlooptijd drastisch worden gereduceerd.

Additive manufacturing heeft een groot potentieel

Belangrijke stap in olie- en gasindustrie

Stephen Crownshaw, AM Business Manager bij Renishaw, ziet de investering van Kent Introl als een belangrijke stap voor de adoptie van additive manufacturing de olie- en gasindustrie. Hij zegt: “Hoewel servicebureaus voor additive manufacturing onderdelen kunnen produceren voor elke industrie, hebben ze misschien niet de industriekennis om olie- en gasleveranciers effectief te adviseren. Door de apparatuur zelf te installeren, kan Kent Introl zijn kennis van de industrie en de groeiende AM-kennis gebruiken om onderdelen en processen te ontwikkelen waar zijn klanten baat bij hebben.”

Additive Manufacturing is een van de technologieën waarmee Renishaw in september deelneemt aan de EMO Hannover, ’s werelds grootste beurs voor metaalbewerking.

Back to top button