Applications

Wilhelmsen zet in op on-demand 3D printen voor maritieme sector

De Noorse rederij Wilhelmsen en Thyssenkrupp gaan samenwerken om AM technologie te laten landen in maritieme toepassingen. De nadruk ligt op on-demand 3D printen van reserveonderdelen. Tegelijk kondigt Wilhelmsen aan dat zes andere maritieme bedrijven zijn toegetreden tot een programma waarbij fysieke magazijnen vervangen worden door digitale voorraden en reserveonderdelen lokaal worden geprint, wereldwijd. 

 


Wilhelmsen is een globaal opererende rederij uit Noorwegen die vanuit 2200 locaties diensten en producten levert voor meer dan de helft van de commerciële vrachtvloot in de wereld. De unit Marine Products heeft vorige week een overeenkomst met thyssenkrupp getekend voor samenwerking op het gebied van additive manufacturing.

Maritiem concern start met 6 bedrijven gedecentraliseerde on-demand productie van reserveonderdelen voor schepen en gaat samenwerken met thyssenkrupp

Ook Ivaldi Group gaat deel uitmaken van de samenwerking. Deze Amerikaanse start-up, deels in handen van Wilhelmsen, gebruikt het platform dat de Noorse groep biedt om 3D geprinte producten voor de maritieme industrie op de markt te brengen (lees verderop). De drie bedrijven willen door de samenwerking hun ecosysteem verder uitbreiden. Thyssenkrup brengt onder andere het onlangs geopende thyssenkrupp Tech Center in Singapore en het Global Additive Manufacturing Tech Center in Mulheim in. Dit laatste AM-center is recent door DNV GL op het hoogste niveau gecertificeerd. Hierdoor kan thyssenkrupp gecertificeerde AM-onderdelen leveren voor de maritieme en andere industriële sectoren.

Singapore logische plek voor bekrachtigen samenwerking

“Wilhelmsen is gebaseerd op innovatie en onze samenwerking met thyssenkrupp toont opnieuw aan hoe we de technologie gebruiken om de maritieme industrie verder te verbeteren”, zegt Kjell André Engen, Executive Vice President, Marine Products, Wilhelmsen. “AM biedt veel voordelen en we kunnen onze klanten duidelijk laten zien hoe zij kunnen profiteren van de on-demand productie van reserveonderdelen”. De samenwerking is officieel bekrachtigd in Singapore, dat een grote maritieme industrie kent en een bruisend innovatie-ecosysteem, aldus Jan Lueder, CEO van thyssenkrupp Asia Pacific.

Eerste zes contracten voor digital warehousing

De eerste klanten voor het on-demand 3D printen van reserveonderdelen zijn er ook al, zowel voor metaal als kunststof onderdelen. Carnival Maritime, Thome Ship Management, OSM Maritime Group, Berge Bulk, Executive Ship Management en Wilhelmsen Ship Management hebben getekend voor de levering van onderdelen die door Ivaldi Group worden geprint. Ze maken deel uit van het Early Adopter Programma voor 3D printen, waarmee ze fysieke magazijnen overbodig maken. Het 3D printen van de reserveonderdelen gebeurt via een gedigitaliseerd en gecertificeerd proces, zodat kostbaar en tijdrovend transport vermeden wordt, ongeacht waar het schip waarvoor de onderdelen nodig zijn, zich bevindt. “De besparingen door de digitale voorraad en on-demand lokale productie zijn een enorme kans voor onze klanten om voor te lopen op concurrenten”, zegt Hakon Ellekjaer, Head of Venture 3D Printing bij Wilhelmsen. “Wij geloven dat on-demand manufacturing technologieën de maritieme supply chains volledig gaan herdefiniëren.” Wilhelmsen Ship Management en Berge Bulk hebben het afgelopen jaar als pilotklant gefungeerd.

Een deel van de productie bij Ivaldi Group.

Schepen die een abonnement op het digitale magazijn van de Amerikaanse Ivaldi Group nemen, zijn verzekerd dat ze de 3D geprinte onderdelen op hun schip geleverd krijgen. Niet alleen doorlooptijden worden zo verkort, de carbon footprint wordt kleiner, voorraad- en transportkosten verminderen en, zo benadrukt een zegsman van Berge Bulk, het is gemakkelijker om onderdelen op basis van feedback door klanten aan te passen.

FOTO: een deel van de kunststof onderdelen die Ivaldi al on-demand 3D printen en direct op de schepen levert. (Foto’s: Wilhelmsen)

Back to top button