Materials

Gentse bio-inkt ontwikkelaar Bio Inx zelfstandig verder

Versterking van twee groeisectoren van Vlaamse kenniseconomie

De nieuwe Vlaamse startup Bio Inx gaat de aan de Universiteit Gent ontwikkelde technologie om bio-inkt te ontwikkelen en produceren, vermarkten. “De lancering van Bio Inx is daar de beste oplossing voor”, zegt Jasper Van Hoorick, CEO van de nieuwe Belgische startup. Hiermee worden twee troeven van de Vlaamse kenniseconomie, additive manufacturing en gezondheidszorg, versterkt.


Hoewel Bio Inx materialen aanbiedt voor meerdere printtechnieken als om om biofabricage gaat, ligt het accent op bio-inkten voor hoge resolutie laser gebaseerde printtechnieken. Omdat de startup equivalenten voor verschillende technieken aanbiedt, kunnen onderzoekers gemakkelijker van de ene naar de andere techniek overstappen met vergelijkbare materiaaleigenschappen.

Startup moet in Gent ontwikkelde technologie wereldwijd vermarkten

Uniek: printen rondom levende cellen

Voor de laser gebaseerde multiphoton techniek biedt Bio Inx vier verschillende materialen. Daaronder is een unieke inkt die inkapseling van levende cellen mogelijk maakt met printresoluties tot 1 µm. Voor het printen op basis van depositie, waarbij een constructie wordt gegenereerd door meerdere lagen materiaal op elkaar te deponeren, biedt het momenteel 5 verschillende inkten aan. De Gentse startup ontwikkelt nog materialen voor digitale lichtprojectieprinttechnologie. Deze zullen eerdaags op de markt komen.

Sleuteltechnologie voor biofabricage

Met de in het Xpect Ink project van de Universiteit Gent ontwikkelde technologie heeft de startup een sleuteltechnologie in handen om 3D bioprinting voor regeneratieve medicijnen een boost te geven. 3D biofabricage wordt gezien als een belangrijke technologie voor de ontwikkeling van regeneratieve medicijnen. De beperkte beschikbaarheid van geschikte materialen is hier de remmende factor, waar Bio Inx een oplossing voor heeft. “Met XPECT INX konden we de technologie die we in ons doctoraatsonderzoek hadden uitgewerkt, verder ontwikkelen en omzetten in een levensvatbaar product,” zegt Jasper Van Hoorick,

Hij heeft al vier distributiepartners gevonden. Voor de deposition-based printing materialmen zijn dit  Regemat 3D en Felix Bio; voor de hoge resolutie technieken Nanoscribe en Upnano.

Back to top button