software

Replique demonstreert on-demand platform voor AM-onderdelen

Deeloplossingen zijn niet meer voldoende om AM te integreren

De Duitse start-up Replique demonstreert op Formnext een beveiligd 3D print platform. Dat vergemakkelijkt de stap naar reserve onderdelen on demand 3D printen. Het platform bevat alle facetten, van digital warehousing tot orderafhankeling en 3D printen. Miele is een van de eerste klanten die het platform gebruikt. De Duitse fabrikant van tuinmeubelen H. Gautzsch gebruikt het platform eveneens.

Replique is een start-up uit de incubator van BASF. Het heeft geen marktplaats voor 3D printen ontwikkeld, maar een complete oplossing om additive manufacturing in de bedrijfsvoering te integreren. Van selectie van onderdelen die je gaat 3D printen en de opslag van digitale files tot en met de productie en levering. Via een API kan het platform gekoppeld worden aan bijvoorbeeld ERP-systemen of webshops.

Formnext bezoekers kijken achter de schermen van platform dat Miele gebruikt

Klanten van Miele kunnen deze accessoires bestellen die on demand worden geprint.

Deeloplossingen niet meer voldoende

“Deeloplossingen alleen zijn niet langer voldoende in de AM-industrie; de 3D-printmarkt is te gefragmenteerd, de technologie te complex”, zegt Max Siebert, CEO en Co-Founder van Replique. Na een aantal gesprekken met klanten zag hij hoe moeilijk het is om 3D-printen in-house te implementeren. “Sommige vragen kunnen gewoon niet alleen worden beantwoord, wat ons team ertoe bracht een oplossing te ontwikkelen die 3D-printen van begin tot eind integreert. Hierdoor worden de de voordelen van AM voor fabrikanten ontsloten.”

Onderdelen Siena Garden tuinmeubelen

Een tweede klant van Replique is H. Gautzsch Firmengruppe, dat onder andere het merk tuinmeubels Siena Garden in de portefeuille heeft. Onder de noemer Eternal Spare Part introduceert het op basis van het platform reserve-onderdelen gedurende de hele levensduur van de meubels. Een groot aantal hiervan worden 3D geprint van verschillende materialen. In eerste instantie zijn 14 verschillende onderdelen geselecteerd. Door deze on demand te printen, vermijdt Siena Garden de grote bestelhoeveelheden van de traditionele productiemethoden. Dankzij end-to-end-encryptie zorgt Replique ervoor dat de ontwerpen van Siena Garden veilig op het platform worden opgeslagen en gedistribueerd. Bovendien worden de productieparameters in dit proces vastgelegd en opgevolgd.

De onderdelen voor de Siena Garden tuinmeubelen die on demand worden geproduceerd.

Volledige orderafhandeling ervaren

Replique laat de bezoekers op de beurs de mogelijkheden van het softwareplatform zelf ervaren. Ze kunnen de volledige orderafhandeling en het proces volgen aan de hand van de onderdelen die klanten van Miele online bestellen. Het Replique platform handelt de complete workflow af. Voor de kwalificatie van de 3D geprinte Miele accessoires werkt het samen met Forward AM, de 3D printonderneming van BASF. Binnen deze samenwerking is de koffieclip, een van de vier accessoires die Miele momenteel aanbiedt, gecertificeerd voor voedselcontact. Daarnaast kunnen bezoekers een kijkje achter de schermen nemen bij het digitale magazijn van Replique.

Back to top button