3D printservice

Replique gaat voor Miele accessoires 3D printen; sales via Miele platform

Een jaar geleden lanceerde Miele als proef het 3D4U project: klanten kregen toegang tot 3D files om hun eigen accessoires voor de huishoudapparatuur te 3D printen. Dat initiatief krijgt een vervolg: Miele heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Replique. Deze BASF startup krijgt de exclusieve rechten om accessoires te printen en te versturen naar de klant. Miele is een van de eerste fabrikanten die zo’n stap zet om geen accessoires op voorraad te houden maar deze te digitaliseren.

Replique is ontstaan uit een interne groep binnen BASF die gekeken heeft naar digitalisering van de spare part activiteiten. Begin vorig jaar is dit team opgegaan binnen Chemovator, het incubator programma van het chemie- en materialenconcern. Nu biedt Replique een industrieel 3D print platform waarmee OEM’ers hun klanten printing on-demand en gedecentraliseerde productie wereldwijd kunnen aanbieden. De startup digitaliseert de magazijnvoorraden en print op bestelling. Miele integreert de end-to-end-oplossing in de eigen bestel- en e-commerce-oplossing.

E-commerce oplossing Duitse startup wordt geïntegreerd in processen van Miele

Producten die met voedsel in aanraking komen worden volgens de GMP standaard geproduceerd door Replique.

Decentraal productienetwerk

De producten, zowel bestaande als nieuwe, worden digitaal gedistribueerd via het e-commerce platform van Miele. Op de achtergrond draait echter het platform van Replique. Er wordt on-demand geproduceerd. Daarmee wordt het idee van vorig jaar, consumenten snel toegang geven tot accessoires zonder voorraden aan te leggen, schaalbaar, legt de fabrikant van huishoudelijke toestellen uit.  

Snelle uitrol in Europa en rest van de wereld

“Miele en Replique zijn twee pioniers in hun branche die het dienstenaanbod van 3D4U naar een nieuw niveau tillen”, zegt David Buhl, Manager Innovation Management Miele Room Care. Volgens hem slaagt de startup erin om een compleet digitaal bestelproces eenvoudig te integreren in bestaande processen bij Miele. David Buhl zegt dat de dienst gestart wordt vanuit Duitsland en Europa en ook snel wereldwijd uitgerold zal worden.

GMP standaard voor food contact

Een van de voordelen van deze samenwerking is dat de 3D geprinte producten nu voldoen aan de kwaliteitsstandaarden van Miele. De printprocessen worden namelijk gekwalificeerd. De startup monitort de kwaliteit continu. Een van de accessoires waarbij dit een wezenlijk aspect is, is de koffieclip die immers in contact met voedsel komt. Het printproces bij Replique voldoet aan de GMP standaard voor dit soort toepassingen. “Het certificeren van processen in 3D-printing is een complex onderwerp dat nog niet echt is overwogen op het gebied van voedselgoedkeuring. In samenwerking met onze partner Forward AM zijn wij de eerste aanbieder van 3D-printoplossingen die een 3D-printproces volgens GMP implementeert en daardoor een hoge procesbetrouwbaarheid kan garanderen”, aldus Max Siebert, medeoprichter van Replique. Fordward AM is de AM-onderneming van BASF.

Back to top button