3D printmarkt

Eindhoven: potentie 2e NL tech hub, maar niet voor 3D printen?

Additive manufacturing slechts één keer genoemd in onderzoek TechCrunch

Eindhoven ontwikkelt zich binnen vijf jaar tot Nederlandse tweede grootste tech ecosysteem voor tech startups. Eindhoven zal op Europese schaal de top 10 binnendringen. Dat schrijft het Amerikaanse TechCrunch op basis van interviews met Eindhovense startups. Opvallend detail: 3D printen wordt amper genoemd.

TechCrunch, het Amerikaanse online magazine voor de hightech en startup scene, is bezig met de Europese tech hubs voor starters in kaart te brengen. Eindhoven wordt nu genoemd als de toekomstige nummer 2 tech hub in Nederland, na Amsterdam, dat vooral sterk is op het vlak van fintech. De Amerikanen baseren zich op een online onderzoek aangevuld met interviews met Eindhovense hightech startups.

Technologie diepgeworteld in de regio

Over de voordelen van Eindhoven als hub voor tech startups zijn de meesten het wel met elkaar eens. Technologie is diepgeworteld in de regio, met name precisietechnologie, automobiel, materialenkennis, photonics, robotica et cetera. Hierdoor is er een sterk hightech ecosysteem beschikbaar. Duurzaamheid wordt eveneens vaak genoemd als een van de sterke kanten van de regio. Slechts een van de deelnemers noemt heel concreet additive manufacturing als een van de industriesectoren waarin het Eindhovense ecosysteem sterk is.

Gebrek aan seed capital

Dat is Daan Kersten, co-founder van Additive Industries en tegenwoordig CEO van een PhotonFirst. Het zwakke punt van het Eindhovense investeringsklimaat noemt hij het relatief geringe aantal investeerders die bereid zijn al in een vroeg stadium in startups te stappen en de ondernemingen mee te helpen groeien. Die kritische opmerking klinkt door bij veel van de deelnemers aan het onderzoek. Datzelfde zegt bijvoorbeeld Daniel den Boer, co-founder en CEO van Vaulut, een van de tech startups op de Automotive campus in Helmond dat een data deelplatform heeft ontwikkeld. Han Dirkx van AlphaBeats constateert hetzelfde. Wat hem betreft moet Eindhoven meer gaan focussen het ondersteunen van scale-ups.

Back to top button