Top story

Toeleveranciers op AM for Precision themaplein Precisiebeurs zien de markt veranderen

Behoefte aan méér capaciteit en kortere supply chains stimulans voor additive manufacturing

Het leitmotiv voor hightech OEM’s om méér voor additive manufacturing te kiezen, verandert. Die conclusie trekken FMI Additive en De Valk Additive, twee exposanten op het AM for Precision themaplein op de Precisiebeurs. Krapte in de supply chains en de mogelijkheid om toeleverketens te verkorten, geven 3D metaalprinten momenteel een impuls.


De voorbije jaren hebben de precisieverspaners die met 3D metaalprinten bezig zijn vooral geprobeerd de businesscase rond te krijgen door op de typische voordelen van additive manufacturing te wijzen. Optimalere positionering van koelkanalen bijvoorbeeld. Of gewichtsreductie door topologie optimalisatie. De vaak organische gevormde,  complexe componenten waren elk jaar wel te zien op de Precisiebeurs (15 en 16 november, Den Bosch). Anno 2023 blijkt het motief vooral capaciteitsgebrek in de supply chain te zijn.

Het gaat niet alleen om krullen maken

Bij De Valk Additive ziet men de vraag naar AM componenten toenemen als oplossing voor het capaciteitsgebrek in de supply chain.


Meerwaarde: minder processtappen

“Tien jaar geleden heette het freedom of design als het over 3D metaalprinten ging. Hoe moeilijker het stuk, des te makkelijker te printen”, zegt Henk Jansen, directeur van FMI Additive. De wereld is tot bezinning gekomen, constateert hij. “De meerwaarde die men nu in 3D metaalprinten ziet, is dat je samenstellingen makkelijker kunt maken, in minder processtappen. En zolang het om kritische delen gaat, zijn we met de prijs concurrerend.”


Proces kosteneffectiever maken

John Hagelaars van De Valk Additive (zoals Machinefabriek De Valk heet na de overname door Anvil Group) is een van de voorlopers in de Nederlandse AM-industrie. Tien jaar geleden stapte hij met hoge verwachtingen in. Nu is hij bezig met de eerste concrete orders voor serieproductie met 3D printen van metalen componenten. “Het begint door te druppelen bij de hoogtechnologische bedrijven”, zegt hij. “Hun leitmotiv voor additive manufacturing is echter veranderd.” John Hagelaars: “Niet de directe kosten staan op 1, maar hoe je het proces kosteneffectiever maakt. Dat gaat niet alleen over krullen maken, maar ook over logistiek,  footprint, circulaire economie et cetera. Wij kunnen in onderdelen voorzien nu er capaciteitstekorten zijn in de supply chain.”

Als je al die stappen bij elkaar optelt, scheelt in één keer 3D printen en binnen hetzelfde bedrijf mechanisch nabewerken veel doorlooptijd


Capaciteitsgebrek

FMI Additive wil met kritische titanium onderdelen voor de halfgeleiderindustrie een tweede markt ontwikkelen naast die voor medische implantaten, waarvoor de serieproductie loopt. “Voor sommige system suppliers hebben we al productie opgestart, vaak van manifoldachtige, dunwandige producten. Voor ASML zijn we bezig de kwalificatie en validatie af te ronden.” Dit zijn oorspronkelijk bijvoorbeeld freesstukken met inwendige koelkanalen die vervolgens aan elkaar worden gelast middels laserlassen. Laserlassen is een specialisme. Niet iedere toeleverancier heeft deze technologie in huis, dus moeten delen getransporteerd worden, na het laserlassen getest op lekdichtheid en dan weer terug naar de toeleverancier voor de mechanische nabewerking. Als je al die stappen bij elkaar optelt, scheelt in één keer 3D printen en binnen hetzelfde bedrijf mechanisch nabewerken veel doorlooptijd. Dit heeft de ogen van hightech OEM’s geopend voor additive manufacturing.


Soms tot 80% precisietechnologie nodig

AM is niet een kwestie is van printen, strik erom en naar de klant sturen. Nee, de toeleveranciers die momenteel succesvol zijn met additive manufacturing, bieden een complete oplossing aan. Inclusief de mechanische nabewerking om tot maatnauwkeurigheden van enkele microns te komen en Ra-waarden van oppervlakken ver onder 1 micron. “Na het printen kom je in de problemen die bij elke order terugkomen”, zegt John Hagelaars het recht voor zijn raap. Additive manufacturing is slechts één stap in het hele proces. Zowel FMI Additive als De Valk Additive zijn toeleveranciers die het totale proces leveren en de meeste stappen in eigen huis doen of bij een van de zusterbedrijven. “Printen alleen is helemaal niks. Je moet met een frezer hebben gepraat om tot iets te komen”, zegt John Hagelaars. “Je hebt soms tot 80% precisietechnologie nodig; je moet kennis hebben van het klassieke draaien en frezen.” Een voorbeeld is het reinigen: De Valk Additive haalt de Grade 2 eisen van ASML, iets waarvan jaren geleden de OEM’s dachten dat het niet kon. Hij vindt het AM for Precisionplein daarom goed passen bij de Precisiebeurs. “Veel beter dan een solo AM event.”


Kwaliteitsborging in het proces

Een belangrijke stap in dit proces is kwaliteitscontrole. Juist dit is een niet te veronachtzamen kostenfactor. FMI Additive heeft daarmee de voorbije tien jaar veel ervaring opgedaan bij het 3D printen van titanium implantaten voor grote medische bedrijven. Henk Jansen denkt dat de kwaliteitsprocedures van de medische industrie en de semicon elkaar niet veel ontlopen. In de medtech industrie moet FMI Additive aantonen dat zowel het eerste als het vijfduizendste implantaat goed, sterk en schoon is. Valideren van processen voorkomt dat je elke component apart moet gaan controleren. Net als het meeprinten van trekstaafjes en testcoupons om te bewijzen dat als product 1 goed is, ze allemaal goed zijn zonder dat elk product door de CT scan moet. Henk Jansen: “Er zijn accentverschillen met de halfgeleiderindustrie, maar in principe vlieg je de processen voor kritische hightech delen hetzelfde aan. Deze validatie gaat verder dan het printen zelf. Je zult ook moeten aantonen dat poederhandling, het reinigen van een machine, het zeven van poeder et cetera volgens één vaste procedure gebeurt.”


Gaat de AM-markt nu groeien?

Gaat de Nederlandse AM-markt nu eindelijk groeien? John Hagelaars verwacht dat AM nog een jaar of vijf een niche technologie blijft. Hij ziet nog weinig andere hightech sectoren dan de halfgeleiderindustrie bewegen. Een echte doorbraak zal vanuit de engineers komen, als zij echt gaan engineeren vanuit de mogelijkheden die 3D printen biedt. Dat staat nu nog in de kinderschoenen. Henk Jansen verwacht dat de acceptatie geleidelijk zal blijven gaan, zoals het eigenlijk met elke nieuwe technologie gaat. “Toen draadvonken op de markt kwam, moesten engineers leren dat ze stempels konden figuurzagen in metaal. Dat was de start van de draadvonkrevolutie. Datzelfde zie je nu aankomen met AM.”

Lees meer over het AM programma op de Precisiebeurs op de website van de beurs en in het programmaoverzicht.

Het AM for Precision plein op de Precisiebeurs telt 14 exposanten en er is een meeting area waar bezoekers in alle rust zaken met deze deelnemers kunnen bespreken. De Precisiebeurs vindt op 15 en 16 november plaats in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch. Gratis registreren kan hier

Back to top button