MaterialsTechnology

Concr3de zet stap naar industrieel 3D printen met verschillende materialen

Nieuwe 3D printers, nieuwe materialen en nieuwe software op Formnext

Concr3de lanceert op Formnext een flink aantal innovaties. Naast de Elephant Gray 3D printer voor steenachtige materialen (bereik 2 bij 1 bij 1 meter) demonstreert het Nederlandse bedrijf ook meerdere nieuwe materialen voor de eigen binder jetting technologie. Daaronder Siliciumcarbide (SiSC) en 92% aluminiumoxide. Ook wordt een nieuwe 3D houtprinter gepresenteerd die print met zaagsel en een bindmiddel.


Het Rotterdamse Concr3de is begonnen met bouwen van 3D printers voor steenachtige materialen, met name voor architectonische toepassingen en gebruikmakend van stenen afvalstromen die opnieuw tot poeder werden verwerkt. Het open platform is inmiddels geschikt voor een aantal uiteenlopende materialen. Daarmee richt Concr3de zich ook op meer industriële toepassingen.

Duurzaam anorganisch bindmiddel voor gieterijen

Hout is een nieuw materiaal waarmee Concr3de print. Als materiaal wordt zaagsel gebruikt.

Technische materialen

“Op Formnext lanceren we technische materialen en printers die voldoen aan de eisen van industrieën zoals luchtvaart, elektronica, auto’s, gezondheidszorg, gieterijen en oventoepassingen”, zegt Matteo Baldassari, co-founder en CTO. Aluminiumoxide en siliciumcarbide zijn  enkele voorbeelden, evenals gieterijzand en vuurvast cement. Hierbij blijft het oog houden voor het thema duurzaamheid. Het nieuwe anorganisch bindmiddel is bijvoorbeeld een veilig alternatief voor gieterijen. Het minimaliseert de uitstoot van gevaarlijke gassen in gietprocessen. “Deze voordelen worden gecombineerd met ons afvalvrije printproces. Er hoeven geen supportstructuren aan modellen te worden toegevoegd en ongebruikt poeder wordt volledig gerecycled.”

3D printen met bi-based afvalstromen

Onder het label duurzaamheid valt ook de nieuwe lijn Armadillo 3D printers. Met het nieuwste model, Armadillo Green,  kan men 3D printen met bio-based afvalstromen, zoals zaagsel en steengruis. Concr3de schaart dit onder het upcyclen van materialen naar een nieuwe, hoogwaardigere toepassing. Het nieuwe Bio Binder dat Concr3de in het printproces gebruikt is gemaakt van milieuvriendelijke materialen en oplosbaar in water, het is volledig biodegradeerbaar en voedselveilig.

De Elephanf Grey 3D printer voor grote producten van steenachtig materiaal. (foto’s Concr3de)

Ontpoederen en opschalen

Naast de nieuwe hardware voor 3D printen introduceert Concr3de in Frankfurt eveneens een nieuw systeem voor ontpoederen. Een operator kan de stukken ontdoen van overtollig poeder dat daarna gerecycled wordt voor een volgende buildjob. Bij de Elephant Grey 3D printer gebeuren printen en post processing in een enkele setup. Daarmee schaalt Concr3de het 3D printen van grote, steenachtige werkstukken, verder op. “Al onze oplossingen zijn gebaseerd op één eigen technologieplatform. Dit betekent dat instellingen en resultaten naadloos schaalbaar zijn naar elke grootte”, aldus Eric Geboers, co-founder en CEO.

Concr3de

Foto: een voorbeeld van 3D geprint siliciumcarbide, een beschermvest voor het lichaam.

Back to top button