Applications

Miele biedt 3D printfiles aan via Thingiverse

3D4U ontwerpt accessoires die de consument zelf kan 3D printen

Miele biedt consumenten de kans om handige Miele accessoires voor enkele huishoudelijke apparaten zelf te 3D printen met een FFF-printer. De designs komen van de ontwerpers van 3D4U van Miele in Bielefeld; de stl-files kunnen gedownload worden vanaf Thingiverse.


Enkele weken geleden hebben we al gewezen op het bestaan van 3D4U. Twee designs van deze ontwerpclub van Miele zijn namelijk genomineerd voor de 3D Pioneer Challenge op RapidTech. Nu lanceert Miele het initiatief ook in Nederland. ““Als we producten willen maken die passen bij de wensen van de consument dan moeten we flexibel zijn. Want iedereen is uniek, met specifieke wensen. Met 3D4U kunnen we daarop inspelen en iets extra’s bieden,” zegt David Buhl, 3D4U projectleider in de Miele fabriek in Bielefeld. “Daarbij maken wij overal gebruik van onze ontwikkelingscompetentie, bijvoorbeeld de knowhow van meer dan 90 jaar stofzuigen bij Miele”.

Geoptimaliseerd met geavanceerde tools

Op dit moment zijn tien ontwerpen van Miele accessoires vrijgeven via het platform waarop iedereen designs kan delen. Een hiervan is een boorgatreiniger, eigenlijk een handige tool als je een gat in de muur moet voren en niemand in de buurt is om even de stofzuiger erbij te houden om het stof af te zuigen. Het hulpmiddel is met flowsimulatie geoptimaliseerd, zodat het zich door de zuigkracht vanzelf vastzuigt aan de muur. Je houdt zo beide handen vrij voor de boormachine en het stof wordt weggezogen. Een ander product is een zuigmond die voorkomt dat kleine, kostbare voorwerpen per ongeluk worden opgezogen. Door een fijne membraanstructuur die je print, voorkom je dat een oorbel in de stofzuigerzak beland.

Getest en met printinstructie

Elk accessoire dat 3D4U vrijgeeft, is getest en bevat een instructie met de printparameters om het hulpstuk te printen op een FFF-printer met filament. Je kunt de designs aanpassen aan je eigen behoefte, bijvoorbeeld de afmetingen veranderen of er eigen motieven aan toevoegen. Op Thingiverse vind je alles.

Back to top button