design

Vier finalisten 3D Pioneer Challenge uit de Benelux

De design- en AM-industrie in de Benelux toont zich weer van de beste kant: van de 52 finalisten van de 3DPC 2020 waar de jury komende weken de winnaars uit selecteert, komen er vier uit de Benelux. Zoals te verwachten, is een aantal inzendingen voor de 3D Pioneer Challenge van Rapid.Tech gerelateerd aan Covid-19.


Daarmee haalt bijvoorbeeld Materialise twee keer de finaleplaats. Een keer met de speciale NIP connector om Covid-19 patiënten die nog niet op de IC aan een beademingstoestel moeten, wel op een goede manier extra zuurstof toe te dienen. De handsfree deuropener, waarvan Materialise, het design al heel snel vrij gaf, is een tweede design waarmee de Belgische 3D printonderneming de finale haalt.

Aerosint multimateriaal printen

Aerosint is opnieuw bij de finalisten van deze grote design wedstrijd, gekoppeld aan de 3D printbeurs Rapid.Tech in Erfurt. Aerosint is samen met Aconity 3D in Aken genomineerd met hun oplossing om op een laser poederbed metaalprinter twee verschillende legeringen in één werkstuk te 3D printen. Het onderdeel waarmee de twee bedrijven de finaleplaats bereiken, bestaat uit 316L met een koperen kern met koelkanaal (CuCrZr).

MX3D geprinte robotarm

Het Amsterdamse MX3D sleept de finaleplaats in de wacht met de 3D geprinte robotarm, ontwikkeld voor een zware ABB-robot. Dit project is samen met Altair en ABB uitgewerkt. De voor WAAM geoptimaliseerde robotarm weegt de helft minder dan een conventioneel geproduceerde variant. De doorlooptijd werd dankzij 3D printen door MX3D verkort met meerdere maanden.

Gepersonaliseerde stents

Naast deze vier inzendingen uit Nederland en België is er een aantal finalisten die met hun designs de grenzen van wat mogelijk is duidelijk proberen te verleggen. Uit Australië zijn bijvoorbeeld de 3D geprinte stents van CSIRO tot de finale doorgedrongen. De onderzoekers 3D printen gepersonaliseerde stents met een laser poederbed metaalprinter. De stents vouwen zich in de aderen open, zodra ze op hun plek zitten.

3D geprinte elektromotor

Een voor veel Nederlanders bekende finalist is dit jaar Cassidy Silbernagel. Hij won eerder al twee keer de Design for AM Challenge van Additive Industries. Nu valt hij in de prijzen met een wat hij zelf noemt heruitvinding van de elektromotor. Cassidy Silbernagel gebruikt 3D printen om de IEC 132-B14 motor te voorzien van geïntegreerde koeling en een verbeterde magnetische flux.

4D smart implantaat

Een team van de Medizinische Hochschule Hannover 3D print met een medical grade Silicone een smart 4D cochleair implantaat voor patiënten met gehoorproblemen. De onderzoekers zijn erin geslaagd om siliconenrubber te combineren met hydrogels. Daarvoor hebben ze onder andere een technologie ontwikkeld om het siliconenrubber heel snel uit te harden.  

Pix Moving: chassis uit een stuk

Pix Moving, een self driving startup in Californië, past WAAM technologie toe om een chassis in één stuk te 3D printen. Het design van het chassis is generatief tot stand gekomen en volledig geoptimaliseerd voor gewicht en stijfheid. Pix Moving is de eerste die eirn slaagt om een chassis voor een auto volledig in één stuk te bouwen.

Miele: handig boorhulpje

3D4U (onderdeel van het Duitse Miele) is twee keer genomineerd. Een keer met een Coffee Clip, de tweede keer met een handig hulpmiddel voor als je gaten in een muur moet boren. Een stofzuiger bij de boormachine voorkomt veel rommel, maar hoe pak je dat aan als je alleen bent? De design engineers van Miele & Cie hebben een handig hulpmiddel ontwikkeld dat je op de steel van de stofzuiger plaatst.  Door het vacuüm dat tijdens het zuigen ontstaat, zuigt het hulpmiddel zich vast aan de muur en heb je de handenvrij om stofvrij het gat te boren. Handig: ze hebben het design gedeeld op Thingiverse.

Online ceremonie met exclusieve TEDsTalk

De winnaars worden normaal gesproken bekend gemaakt op Rapid.Tech, de 3D printbeurs annex congres in Erfurt. Vanwege de beperkingen omwille van het Coronavirus is de beurs dit jaar geschrapt. De volgende datum is van 4-6 mei 2021. Daarom is er nu een speciale online ceremonie waarop de win naars bekend worden gemaakt. Deze gaat 15 juli door. Je kunt de uitzending dan volgen via de sociale media kanalen van de 3D Pioneer Challenge en de website zelf. Aansluitend aan de prijsuitreiking houdt Lin Kayser (Hyperganic) een TEDsTalk met als titel Pushing the Boundaries in Design.

Hier vind je alle 52 finalisten.

Back to top button