ApplicationsbioprintingMaterials

Henkel en Origin 3D printen met Loctite FDA goedgekeurde swabs

Wereldwijd zijn er nog steeds tekorten aan swabs, de teststaafjes om mensen te testen op het virus. Henkel heeft samen met Origin een 3D geprinte variant ontwikkeld, gemaakt van biocompatible materialen uit de Loctite familie. Elk staafje wordt na de sterilisatie afzonderlijk verpakt en voorzien van een unieke code, conform de current Good Manufacturing Practices van de Amerikaanse FDA. De materiaalontwikkeling is versneld met het softwareplatform Albert van Henkel.


Er zijn slechts enkele producenten van de zogenaamde swabs, de staafjes waarmee bij de patiënt slijmmateriaal uit de neusholte wordt afgenomen en dat in een buisje met reagentia naar het onderzoekslabo gaat. Om op een lokale vraag in te kunnen spelen, hebben Henkel en Origin uitgebreide testen gedaan, zowel qua materiaal als mechanisch design. Bij dit laatste gaat het met name om maximaal comfort voor de patiënt alsook betrouwbaarheid van het teststaafje (officieel NP swabs).

Swabs zijn complex

“Swabs zijn complexe instrumenten”, zegt Nick Talken, verantwoordelijk voor het Albert software platform van Henkel. Dit platform biedt digitaal toegang tot een breed scala aan materiaaldata en de materiaal- en post processingexpertise van Loctite materialen. Dankzij het digitale platform kan men veel sneller de juiste materialen vinden dan op de traditionele wijze. Als Talken de swabs als complex bestempelt, bedoelt hij dat de tip van het staafje een zeer fijne rasterstructuur moet hebben, om zoveel mogelijk materiaal bij de patiënt af te nemen, terwijl het staafje tevens flexibel en sterk moet zijn. En dat alles van een materiaal dat voor medische toepassingen geschikt is. Daarnaast moet men het kunnen steriliseren, zowel via Ethyleenoxide als in een autoclaaf.

3D printen meer dan prototyping

De programmeerbare fotopolymerisatietechnologie van Origin bood de kans om verschillende materialen, printersettings en designs parallel te testen. De swabs zijn daarna medisch getest in het Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), onderdeel van Harvard Medical School in Boston. Hier zijn onder andere de materiaaltesten gedaan, die uitwijzen dat het Loctite materiaal geschikt is. In het ontwikkelproces zijn ook meerdere designs getest, om tot een optimale tip van de swab te komen. “Samen met Origin zijn we erin geslaagd een zeer effectief product te ontwikkelen. Deze medische toepassing toont aan dat de mogelijkheden van 3D printen ver voorbij prototyping gaan”, zegt Ken Kisner, hoofd innovatie 3D printen bij Henkel.

Traceerbaar tot de basischemie

De technologie om swabs te printen volgens de richtlijnen van de FDA, wordt nu in de VS als in enkele andere landen aangeboden als testkit. Elk teststaafje is traceerbaar tot en met de basischemie, een van de eisen van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Op 26 juni gaan Chris Pucha, CEO van Origin, en Ken Kisner van Henkel in een webinar in op het ontwikkeltraject. Aanmelden kan via deze link.

Back to top button