Manufacturers

AMPC Solutions: innoveren als corona de business belemmert

Hoe komen de AM-startups door de Coronacrisis heen: deel 3

AMPC Solutions is één van de vele startups die het ontbreken van business vanwege de coronamaatregelen compenseert met door te gaan met innoveren. Anno 2021 wordt het echter tijd voor wat reuring, vindt Arno Gramsma, een van de twee oprichters van AMPC Solutions. Want innoveren is nodig, maar uiteindelijk moeten er wel verkopen uit voortkomen. Moeten de AM-bedrijven in de Brainport niet samen op zoek naar andere mogelijkheden om zich te presenteren?


Voor AMPC Solutions begon 2020 nog zo goed: Formnext 2019 had een aantal interessante leads opgeleverd voor de Eindhovense startup. Het verzilveren van deze leads is door de coronapandemie nog niet gelukt. “Met enkele grote, internationale klanten hebben we nog steeds contact. Ze zijn echt geïnteresseerd, maar investeringen worden telkens vooruitgeschoven. Grote bedrijven hebben vandaag een andere focus”, zegt Arno Gramsma, die samen met Albert Falck AMPC Solutions is gestart om met de cabinetten voor FFF printers bedrijven te helpen veilig en efficiënt op te schalen met FFF printen. Een van deze leads is een Frans cosmeticaconcern. Deze heeft net een eerste order geplaatst, maar het installeren zal pas over enkele maanden worden toegelaten. Wel heeft AMPC enkele systemen in Nederland kunnen plaatsen onder andere bij Fontys op de Brainport Industries Campus staan twee complete cabinetten; bij het Summa College komen er drie te staan. “Het is spijtig dat we door de situatie nog geen vervolg hebben kunnen geven aan de positieve reacties op Formnext.” Want het binnenhalen van een grote naam, kan een startup een impuls geven. Niet alleen omdat ze vaak wereldwijd fabrieken hebben. “Andere bedrijven kijken naar grote partijen. Vaak zie je dat als die voor een systeem kiezen, kleinere bedrijven meegaan”, zegt Arno Gramsma.

Eindhovense startup heeft door coronapandemie de leads van Formnext nog niet kunnen verzilveren

AMPC
Arno Gramsma (links) samen met Albert Falck bij de lancering van de cabinetten voor 3D printerfarms tijdens de editie 2019 van Formnext.

Betekent dit dat jullie business op een laag pitje staat?

Arno Gramsma: “Qua verkopen wel, maar we zijn wel bezig geweest met het opzetten van een distributie- en resellernetwerk. We hebben contacten in Duitsland, Finland, Mexico en Taiwan. In Duitsland test iGo3D momenteel een eerste demomodel van het AMPC systeem om te zien hoe klanten hierop reageren. Taiwan is eveneens interessant, maar om heel andere redenen dan hier. In Taiwan is de luchtvochtigheid vanwege het klimaat een uitdaging. Onze kasten, waarin temperatuur en vochtigheid geregeld worden, kunnen daarbij helpen.”

Wil je wachten op regelgeving of wil je nu al veiliger werken?

Regelgeving rond veiligheid

In West-Europa zou AMPC wel eens kunnen gaan profiteren van striktere regelgeving rond 3D printen met filament die in de maak is. Dan moeten bedrijven naar veiligere oplossingen gaan zoeken. Arno Gramsma hoopt echter dat bedrijven en instellingen deze regels niet zullen afwachten en al eerder maatregelen treffen. “Als je nu naar de keten kijkt, wordt verantwoordelijkheid afgeschoven. Maar wil je wachten op regelgeving of wil je nu al veiliger werken? Ik denk dat gezondheid juist in deze tijd een belangrijke topic is geworden. Het gaat om de veiligheid van mensen.” Mede daarom onderzoeken hij en Albert Falck ondertussen hoe ze het AMPC systeem geschikt kunnen maken voor DLP-printers, zoals die van Formlabs. Op het vlak van afzuiging en filteren van gassen en fijnstof die vrijkomen, werkt AMPC samen met een industriële partner aan een oplossing. Niet alleen de optie van centrale afzuiging wordt onderzocht, ook de toepassing van HEPA-filters.

Meer tijd voor innovatieprojecten

Het ontwikkelen van nieuwe business staat dus door corona noodgedwongen op een laag pitje. Dat geeft de startup wel extra ruimte voor innovatie. De subsidie hiervoor levert bovendien de noodzakelijke cashflow. Arno Gramsma merkt echter dat ook op dit vlak de ontwikkelingen minder snel gaan dan hij zou willen. Zo is vanuit het Amable project een toezegging gedaan om een project voor softwareontwikkeling, samen met een Deense en Hongaarse partner te subsidiëren. “Formeel wachten we nog op de definitieve goedkeuring. Jammer, want we hadden al verder kunnen zijn.” Arno merkt dat het in Europa tot nog toe aan lange termijn politiek ontbreekt, zoals je dat in Azië veelal wel ziet. “We zouden ons in Europa meer moeten richten op het inrichten van ecosystemen.”

FFF metaalprinten

Daarnaast is AMPC een van de partners in het MM3D Fieldlab dat een doorstart heeft gemaakt. In dit fieldlab werkt AMPC samen met onder andere Industrio, dat de carrousel 3D printer van TNO en KMWE verder wil ontwikkelen, en de TU Eindhoven. Het innovatieproject wordt ondersteund door provincie Noord-Brabant in samenwerking met Brainport Industries, De focus voor AMPC in het fieldlab MM3D ligt op het 3D printen van metalen componenten met een FFF printer. Er wordt onder andere getest met het 316L filament van BASF en het koper filament van Virtual Foundry. Met een fabrikant van de sinteroven onderzoekt men in hoeverre deze in de cabinetten van AMPC geïntegreerd kan worden. Ook wordt een systeem ontwikkeld om het printbed van de FFF printers automatisch te wisselen, zodat de printer direct door kan met de volgende printjob. Arno Gramsma: “Het afgelopen jaar zijn we vooral met de theorie hiervan bezig geweest; dit jaar gaan we een prototype bouwen.” Hiervoor heeft AMPC al een buitenlandse bètaklant. Maar ook die zegt: eerst zien, dan geloven.

Hopelijk kunnen we tijdens de 3D Deltaweek voor wat reuring zorgen

Omstandigheden maken het lastig

Ook staat de koppeling naar MES-software, zoals die van 3Yourmind of Link3D, op de to do lijst, net zoals robotisering. Arno Gramsma: “Voor het automatiseringsproject praten we met enkele grote partijen, die interesse hebben omdat dit een nieuwe markt voor ze creëert. We hebben het afgelopen jaar veel contacten met bedrijven kunnen leggen, maar de omstandigheden waaronder iedereen momenteel moet werken, maken het lastig om voor continuïteit te zorgen.”

De metalen onderdelen geprint op een FFF printer.

Overheid vergeet startups

AMPC Solutions is een van de startups die tot nog toe bij alle steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd, buiten de boot viel omdat het pas in 2019 is opgericht en toen geen omzet heeft gedraaid. “We moeten dat accepteren. Het is nu eenmaal zo. Het is moeilijk aan te geven hoeveel je mist door corona, maar het is wel jammer dat de steun afhangt van een Kamer van Koophandel code. Jammer, want we willen vooruit”, klinkt het bij Arno Gramsma. Voorlopig betekent het volhouden en doorgaan met innoveren. En hopen dat in 2021 fysieke evenementen weer gaan plaatsvinden en dat leads omgezet kunnen worden in business. “Hopelijk kunnen we tijdens de 3D Deltaweek voor wat reuring zorgen.”

Hoop blijven houden zit wel in Arno’s karakter zit. “Opgeven kan ik niet.” Daarom zoekt hij ondertussen eveneens naar oplossingen om zich internationaal te kunnen presenteren in de coronatijd, liefst samen met anderen uit de Brainportregio, want de huidige situatie zou nog wel eens langer kunnen duren dan sommigen denken, vreest hij. “Samen onze oplossingen laten zien, dat is goed voor de bedrijven, voor de regio en voor het land.”

Back to top button