Top story

Grote OEM’ers integreren Design for AM in hun designmix

SME ziet acceptatie van additive manufacturing in alle belangrijke sectoren

“Additive manufacturing raakt steeds dieper geïntegreerd in productieprocessen in de technische industrie, aerospace en medische sector. We zijn getuige van de beweging van een niche, innovatieve technologie naar een complete acceptatie in meerdere sectoren”, zegt Bob Willig, CEO van de Amerikaanse organisatie SME. De belangenbehartiger van engineers organiseert in Chicago Rapid+TCT 2021. Willig roept op vooral oog te houden voor de kleinere, innovatieve spelers.


De Verenigde Staten zijn Europe net een tikkeltje te snel af. Na bijna twee jaar radiostilte als het om AM-beurzen en fysieke congressen gaat, organiseert SME (de vroegere Society of Manufacturing Engineers)  van 13-15 september weer een fysiek event in McCormick, het beurzencomplex aan de oevers van Lake Michigan in Chicago. Met meer dan 100 sprekers tijdens de conferentie, meer dan 200 exposanten en een groot aantal aankondigingen van nieuwe producten, is Rapid+TCT 2021 weer de 3D printbeurs van in het pré Coronatijdperk.

Rapid+TCT in Chicago de eerste grote, fysieke AM-beurs in post-coronatijdperk

Rapid+TCT is de eerste grote AM-beurs in de VS die fysiek doorgaat.

Sterkere marktpenetratie

Of toch niet? Het grote verschil met de editie van 2019 is dat de industrialisatie van additive manufacturing het laatste anderhalf in een stroomversnelling is geraakt. Zeker in de Verenigde Staten, waar de grote spelers zoals Desktop Metal, Markforged en Velo 3D flinke stappen zetten om een sterke positie op te bouwen. Bob Willig: “De laatste tijd hebben zich grote veranderingen voorgedaan op zakelijk vlak, waarbij gevestigde spelers vaker onderling afstemmen en zich positioneren voor een sterkere marktpenetratie. Het nieuws van Desktop Metal en ExOne is daar slechts één groot voorbeeld van.”

Bob Willig, CEO van SME: additive manufacturing raakt nu alle industriële sectoren.

OEM’ers accepteren 3D printen in designmix

De voornaamste reden voor de groei is evenwel dat bedrijven steeds vaker DFAM (Design for AM) onderdeel maken van hun mix aan designoplossingen. Ze proberen hiermee de problemen die samenhangen met design voor subtractieve technieken te vermijden. “Vanuit een evaluatie- en adoptieperspectief raakt AM nu bijna elke belangrijke industrie in de VS en over de hele wereld”, zegt Bob Willig.

Innovatie komt vaak van kleine spelers

Het positieve investeringsklimaat voor start-ups in de VS draagt hier eveneens bij aan de groei. Bob Willig ziet bij het deelnemersveld aan de beurs in Chicago, dit jaar de 30e editie, een prominente aanwezigheid van juist kleinere bedrijven. “Er zijn meer dan ooit kansen voor kleine bedrijven om hun technologie te verkopen. De kleinere bedrijven zijn dan ook prominent aanwezig op de beursvloer:”, aldus de CEO van SME. Hij dicht deze groep een belangrijke rol toe in de additive manufacturing industrie. Bob Willig: “Hoewel het budget en de beperkte middelen van kleine en middelgrote leveranciers verschillen van die van wereldwijd opererende OEM’s, zijn creativiteit en innovatie twee van de belangrijkste sleutels tot aanhoudend succes – en die kunnen overal vandaan komen. In feite komen veel van de nieuwe doorbraken van kleine tot middelgrote bedrijven; deze doorbraken worden opgemerkt door grotere spelers die snel overgaan tot overnames. Het is dus goed om aandacht te besteden aan wat kleinere bedrijven doen, want in veel gevallen zijn zij degenen die de sector vooruit helpen.”

DMG Mori heeft recent in de VS een Medical Center of Excellence geopend.

Nieuws op Rapid+TCT 2021

Een van de productlanceringen in Chicago is de MAAM machine met dubbele extruder van Cincinnati. Deze midsize 3D printer voor grote werkstukken kan zowel met pellet als met filament overweg. Het Nederlandse AM Flow toont meerdere modules uit het complete lijn voor het automatiseren van de productstroom na het 3D printen. Zo is AM-route een autonoom robotsysteem; AM-sort is de sorteerunit. Post Process Technologies toont in Chicago systemen om zowel metaal als kunststof AM-delen te reinigen. Materialise demonstreert er Proces Tuner voor het optimaliseren van AM-processen. Fabrica Group (onderdeel van Nano Dimension) demonstreert de Fabrica 2.0 Micro AM systeem voor het 3D printen van super nauwkeurige kunststof onderdelen (lees in 3D Print magazine alvast een uitgebreid artikel). Mimaki lanceert de desktop full color 3D printen voor ontwerpstudio’s. De 3D printer kost minder dan $40.000 dollar en print 10 miljoen kleuren, precies hetzelfde als de grote machine, alleen met een beperkt bouwvolume. Fast Radius demonstreert het Cloud Manufacturing Platform en Virtual Warehouse en lanceert Fast Radius Additive Launch, een consultancytak van het maakbedrijf. XJet presenteert het SMART systeem voor verwijderen van poeder Xact Metal laat de instapmetaalprinters XM200C en XM200S zien. DMG Mori presenteert zich met het nieuwe Medical Center of Excellence, waarin additieve en subtractieve bewerkingen gecombineerd worden op de LASERTEC 30 Dual SLM en de NTX1000.

Duurzaamheid nieuw in conferentieprogramma

In het conferentieprogramma is dit jaar duurzaamheid een nieuw thema. Volgens SME is dit een van de aanjagers voor additive manufacturing. De hoofdthema’s in de conferentie zijn de acceptatie van 3D printen, de ontwikkelingen, Medical AM en optimalisatie van het AM-proces. De keynote sprekers zijn onder andere Melissa Orme van The Boeing Company; Terry Wohlers en Mark Wede van Mayo Clinic. Alle dagen zijn er meerdere paneldiscussies met deelnemers uit uiteenlopende sectoren.

De keynote lezingen en de paneldiscussie worden live gestreamed via de event app. Deze kan men gratis volgen. Alle informatie vind je hier.

FOTO: De automobielindustrie is een van de sectoren die additive manufacturing omarmt. Op de foto een voorbeeld van Hyundai en SL Corporation, waarmee ze een design for AM competitie hebben gewonnen. Met behulp van software van Materialise hebben ze een heatsink ontwikkeld die lichter is, efficiënter en sneller te maken met additive manufacturing.

Back to top button