Technology

Nieuwe generatie midsize metaalprinter van Farsoon

Focus in ontwikkeling op snelheid en lagere operationele kosten

Farsoon heeft een nieuwe generatie 3D metaalprinters aangekondigd. De FS273M is de opvolger van de alweer zes jaar geleden op de markt gebrachte metaalprinte FS271M. De nieuwe generatie onderscheidt zich met name op het vlak van bouwvolume, nauwkeurigheid en gebruikskosten.


Het terugdringen van de operationele kosten is een van de manieren om de industriële toepassing van additive manufacturing verder aan te jagen, zegt Don Xu, directeur van Farsoon Global Business Group en directeur van de Amerikaanse vestiging. De Chinese fabrikant toont de nieuwe metaalprinter deze week op Rapid+TCT in Chicago, de AM-beurs die na twee jaar weer fysiek doorgaat.

Lagere operationele kosten moeten helpen AM-technologe breder door te laten breken

Nieuw filtersysteem

Om de operationele kosten te drukken, past Farsoon in de FS273M een nieuw filtersysteem toe dat een lange standtijd heeft. Hierdoor kan men langere tijd onafgebroken 3D printen, terwijl tegelijkertijd de kosten dalen. Verder is de machine ontworpen vanuit het oogpunt van makkelijk onderhoud kunnen doen. De focus op het terugdringen van operationele kosten is mede ingegeven door de lage marges in een van de markten waarop Farsoon zich met de machine richt, de mold & die industrie. De machine kan fijne details printen (spotgrootte is voor contouren 80 µm, voor infill tot 200 µm).

Dubbele lasers, dubbele snelheid

De FS273M is een midsize machine met een bouwvolume van 275 bij 275 bij 355 mm, voldoende om als het nodig is ook grotere onderdelen te kunnen printen. Vergeleken met de single laser versie (500W) levert de uitvoering met dubbele lasers (2 maal 500W fiberlaser) een twee keer zo hoog productievolume op. Hiervoor zijn onder andere de algoritmen nieuw ontwikkeld. Farsoon heeft ook de recoater volledig opnieuw ontworpen om het proces robuuster te maken. De verbeterde communicatie tussen de besturing en de recoater dragen bij aan meer snelheid en een stabiele poedertoevoer.

Farsoon heeft de nieuwe, open metaalprinter in Chicago voor het eerst getoond. Klanten kunnen instappen in het early adopter programma.

Back to top button