3D printmarktManufacturers

Farsoon ziet sterke vraag naar grootformaat 3D metaalprinters

Chinese fabrikant installeert ruim 500 AM-systemen wereldwijd

Farsoon heeft tot nog toe meer dan 80 grootformaat 3D metaalprinters geïnstalleerd bij klanten uit zowel de luchtvaart- als automobielindustrie. Dat maakt de Chinese fabrikant bekend bij der aankondiging dat het meer dan 500 AM-systeem geleverd heef. De helft hiervan zijn metaalprinters, de andere helft polymeer.

De business ontwikkelt zich goed voor het Chinese Farsoon, dat zowel voor polymeer als voor metalen laser poederbed systemen bouwt. In 6 jaar tijd heeft de fabrikant meer dan 250 3D metaalprinters geleverd. Daarvan zijn dus meer dan 80 AM-systemen die een bouwplatform hebben dat groter dan 400 mm is.

Helft installed bases polymeer, andere helft metaalprinter

Farsoon
Farsoon heeft inmiddels meer dan 150 systemen bij 3D print servicebureaus geplaatst, waaronder een aantal polymeer printers bij WeNext. (Foto WeNext)

Functionele onderdelen

“We zien een toenemende vraag naar de productie van grote volumes functionele onderdelen, met name in de luchtvaart- en automobielindustrie”, zegt Don Xu, directeur van Farsoon’s Global Business Group. Klanten verwerken op de AM-systemen vaak gespecialiseerde materialen om de prestatietoleranties, mechanische eigenschappen en betrouwbaarheid te bereiken onder uiteenlopende operationele omstandigheden. Om de pijnpunten van klanten aan te pakken met betrekking tot grootte, productiviteit en kwaliteit, heeft Farsoon de multi-lasers, grootformaat metalen systemen FS421M, FS621M, evenals de nieuwste FS721M op de markt gebracht.

150 AM-systemen bij servicebureaus

De ruim 500 uitgeleverde machines zijn nu eerlijk verdeeld over metaal en kunststoffen. Dat laatste materiaal is met name in trek bij servicebureaus. In dit segment van de 3D printmarkt heeft Farsoon inmiddels ruim 150 systemen geïnstalleerd. Uitdagingen hier zijn eveneens het formaat, de kwaliteit, snelheid, productiviteit, flexibiliteit en de kleine marges waarmee deze bedrijven werken. Om hierop in te spelen heeft Farsoon de lijn uitgebreid met zowel het Continuous Additive Manufacturing Solution (CAMS) Concept met inbegrip van de grootste plastic PBF machine HT1001P met een bouwvolume van 225 liter, én nieuwe generatie high-speed “Flight” plastic laser sintering technologie. Hierin gebruikt Farsoon fiber lasertechnologie om de snelheid te verhogen.

Forse groei aantal medewerkers wereldwijd

Om de groeiende vraag aan te kunnen, groeit ook het aantal medewerkers.  Zeker dit jaar gaat het hard bij de Chinese fabrikant. Het aantal medewerkers is sinds begin 2021 met ongeveer een derde gegroeid tot ruim 400 wereldwijd. De uitbreiding heeft plaatsgevonden bij zowel technologie ontwikkeling, technisch support alsook productie. Zowel de metaal- als kunststofprinters zijn open systemen. De 3D printerproducent werkt daarom veelvuldig met universiteiten, onderzoeksinstituten en vooraanstaande producenten samen om de grenzen van de technologie te verleggen.

Falcontech

De Super AM Factory van de Chinese toeleverancier aan de luchtvaartindustrie Falcontech is een van de bedrijven waar Farsoon meerdere grootformaat 3D metaalprinters heeft geïnstalleerd (Foto Falcontech).

Back to top button