Applications

3D printen klaar voor automobielindustrie

3D printtechnologie is klaar voor een veel bredere toepassing in de automotive industrie dan momenteel het geval is. Dat zullen meerdere sprekers op de 1e Automotive 3D Printing Conference in Helmond aantonen. Van assemblagetools tot en met het 3D printen van matrijzen voor composietdelen en personalisatie van auto’s: additive manufacturing oplossingen zijn er klaar voor.

 

Een van de partijen uit de AM-industrie die naar de automobielindustrie kijkt, is CEAD uit Delft. Lucas Janssen, een van de oprichters van de Nederlandse fabrikant van 3D printers voor grote, vezelversterkte structuurdelen, is een van de sprekers. De met composiet 3D geprinte matrijzen zijn volgens hem een goed alternatief voor de gefreesde vormen die de industrie nu gebruikt.

Automotive 3D Printing Conference toont brede inzet AM in automotive industrie

Bij de opening va de nieuwe huisvesting toonde PartsonDemand onlangs nog 3D geprinte tooling voor de assemblage van de BMW X1 in Born.

3D geprinte mallen voor de composietindustrie

“Normaal worden de matrijzen van speciaal gereedschapstaal geprint, om het verschil in uitzettingscoëfficiënt met het materiaal dat verwerkt wordt, klein te houden. Wij printen met hetzelfde materiaal als waar de composieten producten van gemaakt worden.” Omdat de matrijzen die CEAD op de zelf ontwikkelde 3D printer produceert in een autoklaaf mogen, zijn ze een aantrekkelijk alternatief. Het Delftse bedrijf onderzoek samen met de NLR en Airbus momenteel al toepassingen in de vliegtuigindustrie. Met een toenemend gebruik van composietmateriaal in auto’s, kan de technologie ook hier worden toegepast.

Assemblagetools 3D printen

Neil van Es van PartsonDemand heeft al opdrachtgevers uit de automobielindustrie. Het Nederlandse 3D printbedrijf print uitsluitend seriewerk. Op de SLS printers van EOS worden onder andere assemblagereedschappen voor de productie van de BMW X1 in Born 3D geprint. “Toen de productie van de X1 in Born aanliep, hebben we producten geprint. Nu printen we veel assemblagereedschappen”, zegt Neil van Es. Daarmee kun je ook complexe onderdelen sneller assembleren, zal hij in zijn presentatie aantonen.

HP Metal Jet
Volkswagen is een van de bètaklanten van de HP 3D metaalprinter.

HP effent de weg voor 3D printen in autoindustrie

HP zet niet alleen met de Jet Fusion 3D printtechnologie in op de serieproductie van kunststofonderdelen voor de automotive industrie. De Metal Jet metaalprinter die het vorig jaar gepresenteerd heeft, wordt onder andere door Volkswagen en GKN, een automotive toeleverancier, getest. HP verzorgt een duopresentatie tijdens de conferentie in Helmond. Michelle Bockman, Global Head of 3D Printing and Digital Manufacturing, presenteert samen met David Tucker (Automotive Strategy and Production Development Manager) hoe HP de weg voor 3D printen in de automobielindustrie effent.

Individualisering

Een concrete toepassing die aantoont hoe 3D printen de verdienmodellen in de sector verandert, komt van Twikit. De Belgische softwarespecialist bouwde de software waarmee Mini-rijders onderdelen voor hun auto personaliseren en ze direct bij BMW het printproces insturen. Martijn Joris, co-founder, gaat in op het thema individualisatie door digital manufacturing.

De Automotive 3D Printing Conference vindt 5 juni plaats op de Automotive Campus in Helmond. Registreren voor deelname kan via deze link.

Back to top button