MaterialsTechnology

DSM Somos voor Origin P3 printtechnologie

DSM gaat verder samenwerken met het Amerikaanse Origin. Deze start-up uit San Francisco ontwikkelt een open 3D printer voor lichtgevoelige harsen, met name ontwikkeld om flexibel grote series te printen met materialen van willekeurige leveranciers. Komende week tonen de twee bedrijven op Rapid+ TCT in Detroit de eerste resultaten, geprint met de materialen van DSM Somos.

 

Het idee van Origin komt oorspronkelijk voort uit een 3D print servicebureau, dat enkele jaren geleden alle zeilen moest bij zetten om een grote order op tijd de deur uit te krijgen. De moeilijkheden die de eigenaren daarbij moesten overwinnen, hebben hen aangezet om een nieuw 3D printplatform voor polymeren te ontwikkelen. Dat is Origin P3 Open Additive Production. Hun idee is een 3D printer te bouwen van standaard componenten, geschikt voor materialen van elke leverancier, zodat je flexibel kunt opschalen. Daarin denken de oprichters te slagen met modulaire hardware, eigen software en een open materiaal aanpak.

 

Anders dan DLP en SLA

In de basis is het Origin proces vergelijkbaar maar DLP en stereolithografie. Maar in tegenstelling tot andere fabrikanten, is het printproces van Origin niet afhankelijk van zuurstof. Dat, zo verklaarde een van de oprichters van Origin eind vorig jaar in een artikel, opent de mogelijkheid om heel nieuwe chemische materialen te printen dan tot nog toe mogelijk is. Een eigen softwareplatform speelt een essentiële rol in het proces. Via de software kunnen engineers hun eigen materiaal formuleren.

 

DSM Somos aangepast

DSM heeft Somos PerForm HW geoptimaliseerd voor het Origin P3 printproces. De bekende eigenschappen van het materiaal, zoals hoge temperatuurbestendigheid en hoge stijfheid blijven behouden. “De kwaliteit en oppervlakte afwerking die we zien op het Origin P3 proces hebben we nog nooit eerder gezien”, zegt Noud Steffens, market development directeur AM bij DSM. “Origin geeft een ongekende mate van controle van het proces, zodat gebruikers consistente kwaliteit kunnen printen met Somos en binnenkort andere DSM materialen.”

 

Meerdere materialen in ontwikkeling

Chris Prucha, CEO van Origin, zegt blij te zijn met de toetreding van DSM tot het netwerk van materiaalproducenten waarmee de printerfabrikant samenwerkt, Gezamenlijk kunnen de twee bedrijven volgens hem de productie-uitdagingen van vandaag aanpakken. Op Rapid+TCT in Detroit toont Origin de P3 printer. Somos Perform HW is beschikbaar voor testen. Tegen de tijd dat de Origin 3D printer commercieel beschikbaar zal zijn, zullen meerdere materialen van DSM geschikt zijn voor de printer.

 


Back to top button