Applications

Signify 3D print gepersonaliseerde lampen

Signify heeft op de Internationale Dag van het Licht het pilot project Philips MyCreation gelanceerd. Via een speciale website creëren consumenten hun eigen hanglamp qua vorm, grootte, kleur, textuur en het patroon. Vervolgens wordt de lamp 3D geprint. Gepersonaliseerde lampen on demand,

 

Philips dochter laat consument online zijn eigen lamp ontwerpen

Een screenshot van de configurator waarmee de consument zijn eigen lamp ontwerpt.

Disruptief businessmodel

Signify, de vroegere lichtdivisie van Philips, laat hiermee zien hoe je 3D printen kunt inzetten voor het customizen van producten en de consument direct invloed geeft op het design en proces. In feite creëert het hiermee een nieuw, disruptief businessmodel waarin de producent rechtstreeks zaken doet met de consument. Die betekenis is misschien wel belangrijker dan de technologie die er achter steekt.

Consument configureert zijn eigen lamp

“Met de lancering van Philips MyCreation bieden we de consument een geweldige propositie in de keuze van zijn eigen, unieke hanglamp,” zegt Mark van Zon, Leader Consumer Benelux bij Signify. “Dankzij geavanceerde 3D-printtechnieken kan hij namelijk de kleur, de vorm, de grootte, de textuur en het patroon van de lamp zelf kiezen, van speels nonchalant tot casual trendy of klassiek chique, … de mogelijkheden zijn eindeloos.” Bovendien bepaalt de consument zelf wanneer hij zijn lamp configureert. De 3D geprinte gepersonaliseerde lampen worden aangeboden vanaf € 100 euro.

Circulaire economie

Mark van Zon wijst daarnaast op de voordelen van deze werkwijze op het vlak van duurzaamheid.  Het concept past in de circulaire gedachte. De materialen waarmee wordt geprint (extrusie) , zijn 100% recyclebaar! Ze zijn licht van gewicht, transport naar de consument blijft beperkt omdat alle lampen in Nederland worden geprint. Stuurt de consument de lamp terug, dan worden alle materialen hergebruikt. Het printmateriaal wordt opnieuw gesmolten en dan opnieuw gebruikt, Momenteel loopt Philips MyCreation als een proefproject in Nederland en België, met productie in Nederland. “We verwachten een succesvolle pilot waarna we de propositie verder zullen uitbouwen zodat de klant nog meer keuzevrijheid krijgt,” besluit van Zon.

Benieuwd hoe deze hanglampen er in het echt uitzien? Vanaf 3 juni hangen de modellen in de Doppioshops in Amsterdam (Kinkerstraat), Utrecht (The Wall) Den Bosch, Groningen en Den Haag.


Back to top button