Materials

Hybride harsen tillen DLP en LCD naar grotere formaten

Andrew Graves (DSM) ziet nieuwe mogelijkheden in printen grote eindonderdelen

Hybride harsen zullen het 3D printen met lichtgevoelige harsen een boost gaan geven. Daarmee kunnen DLP- en LCD-printers gaan opschalen naar serieproductie van eindonderdelen. Dat verwacht Andrew Graves, Equipment Partnership Manager bij DSM Additive Manufacturing, dat dit jaar verschillende van deze nieuwe generatie materialen zal vrijgeven.


3D printen met lichtgevoelige harsen heeft veel potentie, stelt Andrew Graves, die al meer dan 30 jaar ervaring met deze printtechnologie heeft. De detaillering is namelijk zeer hoog, de afwerkingsgraad goed en de DLP en LCD printers onderscheiden zich met hun hoge printsnelheid. Het probleem zijn echter de huidige materialen. Bij gebruik op DLP printers voor grotere componenten zorgen de acrylaat gebaseerde harsen voor teveel krimp en vervorming.

DSM komt dit jaar met nieuwe generatie DLP en LCD materialen

Andrew Graves
Andrew Graves van DSM Additive Manufacturing.

Combinatie expoxy en acrylaat

Andrew Graves verwacht dat de nieuwe generatie hybridematerialen voor DLP en LCD techniek de weg opent naar het printen van grotere producten. Zeker onderdelen van 300 tot 400 mm komen met de hybride harsen vlak uit de 3D printer. Hybride staat voor een combinatie van epoxy en acrylaat, die samen de nauwkeurigheid en de mechanische eigenschappen verbeteren. “Dit jaar zullen we verschillende van deze materialen vrijgeven voor de markt om daarmee maatnauwkeurige en vlakke onderdelen te printen op een DLP printer”, zegt Andrew Graves.

DSM Additive Manufacturing werkt ook aan materialen met een heel andere chemische samenstelling. Somos QuickGen 500 is het eerste in deze reeks. QuickGen 500 is flexibeler dan andere harsen maar stijver dan elastomeren en is ontworpen voor afdrukken met hoge snelheid en snelle nabewerking.

Klanten willen totaaloplossing

Voor DSM onderhoudt Andrew Graves de samenwerking met de hardware producenten, zoals Origin. “Wij zien in dat klanten een totaaloplossing nodig hebben ongeacht de applicatie. Dat betekent niet alleen materialen, maar ook printers, software en post processing technologie.” Daarom werkt het concern samen met meerdere 3D printerfabrikanten, waaronder Origin dat onlangs door Stratasys werd gekocht. DSM Additive Manufacturing zelf gaat dit voorjaar over naar Covestro, dat een deel van de materialen activiteiten van DSM heeft gekocht. Hoewel hij weinig over deze acquisitie kan en mag vertellen, verwacht Andrew Graves niet dat er zoveel zal veranderen voor de onderzoek- en ontwikkelingsprogramma waar DSM Additive Manufacturing mee bezig is. Het geloof in additive manufacturing als toekomst technologie is ook bij Covestro groot, net als het besef dat duurzaamheid een belangrijk thema is.

In de maart editie van 3D Print magazine verschijnt een uitgebreid interview met Adrew Graves, waarin hij onder andere dieper ingaat op de vraag hoe duurzaam de DLP materialen zjn.

Back to top button