Magazine

BMW zet WAAM in voor productie grotere componenten

AM-technologie verkleint de CO2 footprint in de productie en maakt lichtere componenten mogelijk

BMW start in 2025 met de inzet van WAAM (lichtboog 3D metaalprinten) voor de productie van onderdelen voor testmodellen. De eerste ervaringen wijzen erop dat de autofabrikant hiermee de CO2 emissie in de productie kan terugdringen. BMW heeft gekozen voor de WAAM-cel van het Nederlandse MX3D.


De WAAM-cel op de Additive Manufacturing Campus in Oberschleißheim wordt al sinds 2021 gebruikt. BMW wil nu de volgende stap zetten en de 3D geprinte onderdelen daadwerkelijk inbouwen in auto’s om te testen. “In dit vroege stadium is het al duidelijk dat het WAAM-proces kan leiden tot lagere emissies in het productieproces. Het lagere gewicht van de onderdelen, de gunstige verhouding tussen materiaalgebruik en de mogelijkheid om hernieuwbare energie te gebruiken, betekent dat de onderdelen efficiënter kunnen worden geproduceerd,” zegt Jens Ertel, hoofd van BMW Additive Manufacturing.

Lichtere aluminium onderdelen

BMW gebruikt onder andere aluminium lasdraad in de cel om onderdelen laag voor laag op te bouwen. Hoewel het oppervlak van deze onderdelen ruw is en nabewerkt moet worden, biedt het 3D printen een belangrijk voordeel doordat men eenvoudiger de verhouding tussen stijfheid en gewicht kan optimaliseren. Dat doet BMW onder andere door de onderdelen niet vol te printen, wat bij gieten of CNC frezen wel het geval zou zijn, maar door daar waar het kan materiaal weg te laten. Het geringere materiaalverbruik draagt zo bij aan de verlaging van de koolstof voetafdruk van het productieproces. Doordat WAAM gebruik maakt van een robot, kunnen er grotere onderdelen mee worden geproduceerd dan met laser poederbed metaalprinttechnologie. De typische wanddikte van een WAAM-onderdeel komt overeen met wat men nodig heeft voor body-, chassis- en aandrijflijncomponenten. Een van deze voorbeeldtoepassingen is een veerpootsteun, die in uitgebreide tests op de testbank wordt vergeleken met een aluminium drukgiet onderdeel dat momenteel in serieproductie wordt gemaakt. De ingenieurs van BMW Group hebben aangetoond dat WAAM-componenten gebruikt kunnen worden voor hoge belastingen, inclusief cyclische belastingen, zelfs zonder nabehandeling van het oppervlak. Geoptimaliseerde procesparameters zijn cruciaal om duurzaamheid direct vanaf de productie te garanderen.

Lees het hele artikel in Solutions Magazine:

Back to top button