softwareTechnology

Personalisatie Mini dankzij software Twikit

De ware betekenis van 3D printen zit in de vernieuwing van verdienmodellen. Business innovatie. bijvoorbeeld door gepersonaliseerde productie. BMW Group heeft dit goed gezien door Mini-rijders de kans te geven hun auto te personaliseren met onder andere 3D geprinte onderdelen. Voor de missing link naar de productiefaciliteiten van de autofabrikant zorgt de software van het Belgische Twikit. Op Formnext toont Twikit geïndividualiseerde productie via het Twikit Cloud Platform.

 

Belgische software zorgt voor gepersonaliseerde productie bij BMW

Een led-lichtje dat je naam op straat projecteert wanneer je uitstapt? Wie een nieuwe Mini bestelt, kan die op verschillende manieren verregaand personaliseren. Een paar klikken op de website en een paar weken later zijn de gepersonaliseerde onderdelen klaar. Zo kun je keer op keer je Mini aanpassen. BMW maakt voor de software om consumenten een product te laten personaliseren, gebruik van de Twikit oplossingen. De software zorgt ervoor dat de digitale file rechtstreeks naar de productie wordt gestuurd, ongeacht waar de fabriek staat.

 

Twikit

Het ontwerpen van de gepersonaliseerde accessoires gebeurt via software die in een browser draait.

 

Groei gepersonaliseerde productie

Met deze software, die aangeboden wordt als software-as-a-service kunnen bedrijven 3D-printing, CNC-bewerken, lasersnijden en andere digitale productietechnieken samen te brengen in één vloeiend productieproces. Ook op grote schaal. De technologie van Twikit zorgt voor een naadloze integratie van die technieken binnen bestaande productie-omgevingen. Twikit ziet gepersonaliseerde productie in de toekomst alleen maar verder toenemen. Co-founder van Twikit Gijs Hoppenbrouwers: “Producten lijken steeds meer op elkaar. Klanten toelaten om producten te personaliseren, is een manier om zich te onderscheiden van de concurrentie. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij verzoenen productie op grote schaal met het verlangen van mensen om toch een uniek product in handen te hebben.”

 

Twikit software draait achter veelvoud aan toepassingen

Twikit werd eind 2012 opgericht door Martijn Joris, Gijs Hoppenbrouwers en George Lieben. “De technologie van Twikit was van bij de start een schot in de roos”, vertelt Gijs. “We werken sinds de oprichting samen met grote spelers in verschillende sectoren. Innovatieve spelers in de medische sector kunnen onze technologie gebruiken om protheses en ortheses snel en op grote schaal te maken. Maar ook voor juwelen, voor meubelen, voor ramen en deuren, voor elektronica en andere producten is maatwerk voor een massapubliek perfect mogelijk.” MINI Yours Customised is slechts één voorbeeld van gepersonaliseerde productie. Andere bedrijven waar de Belgische scale-up voor werkt zijn onder andere Anne Zellien (juwelen), Walmart, Philips, Rubelko ramen en deuren en Swarovski. BMW is de eerste autofabrikant die de software van Twikit inzet.

 

Cloud platform op Formnext

Komende week vind je Twikit, waar inmiddels 33 mensen werken en dat sinds kort een kantoor in New York heeft, op Formnext op de stand van Flam3D. Op de beurs toont Twikit onder andere hoe je via het Twikbot Cloud Platform geïndividualiseerde productie kunt opschalen. Ook laat het zien hoe je alle partners in een Industie 4.0 productiesysteem digitaal verbindt. Je vindt Twikit en enkele andere Flam3D leden in hal 3 stand H.70

 

Back to top button