Technology

Bijna 30.000 bezoekers voor TechniShow 2024

Serieuze interesse voor thema 3D printen

Volle bak: dat was het regelmatig tijdens TechniShow 2024. Bijna 30.000 bezoekers trok de productietechnologiebeurs in de Jaarbeurs. ESEF Maakindustrie kreeg tegelijkertijd ruim 12.000 bezoekers over de vloer. Op beide beurzen was er aandacht voor 3D printen.


Samen met FPT VIMAG organiseerde 3D Print magazine een Guided Tour Additive manufacturing; de laatste dag leidde kersvers IAM3D bestuurslid Arno Gramsma de bezoekers langs de exposanten waar interessante ontwikkelingen te zien waren. Een dag eerder, donderdag, werd op de stand van Renishaw de oprichting van de nieuwe branchevereniging voor additive manufacturing in de Benelux nog eens dunnetjes overgedaan. Hier werd de start formeel bekrachtigd.


Themaplein AM

Van de 29.337 bezoekers exact die aan de ingangen van TechniShow 2024 gescand werden, had een serieus aantal interesse in het thema additive manufacturing. Ze konden hiervoor onder andere terecht op het Themaplein van 3D printen naar productie met AM, waar onder meer de projectpartners van IAMM de bezoekers toelichting gaven op hoe vanuit dit project het mkb-maakbedrijf ondersteund wordt in de stap naar 3D metaalprinten.


Minor-studenten van Fontys

Voor alle drie de keren dat een Guided Tour op het programma stond, was er vanuit verschillende bedrijven interesse. Sommige maakbedrijven zijn nadrukkelijk bezig zichte oriënteren op de technologie. De eerste dag namen meer dan 25 bezoekers deel, waaronder een grote groep studenten van Fontys Hogeschool die momenteel een minor Additive Manufacturing volgen. Het waren niet alleen studenten engineering, ook van andere hbo-studies deden ze mee.


Van applicatie via materiaal naar printerselectie

De Guided Tours werden afgetrapt door Kris Binon, XYZ-manager bij AMIS die onder meer schetste hoe je vanuit de applicatie de materiaalkeuze maakt en van daaruit de selectie van de 3D printtechnologie.


Toepassingen van 3D scannen

Edwin Rappard van 4C Creative Cad Cam Consultants liet de verschillende scanoplossingen van Artec zien, van super nauwkeurig en klein tot groot. Hij ging ook in op de rol die 3D scannen in het printproces kan spelen. Bijvoorbeeld reverse engineering maar ook kwaliteitscontrole.


Machine-onderdelen 3D printen

Sander Smit van MakerPoint presenteerde zowel de Formlabs Fuse 1 als oplossing voor machinebouwers die eindonderdelen willen printen alsook de highend FDM printer van MiniFactory. Ook liet hij zien hoe je met post processing de oppervlakteeigenschappen van de geprinte onderdelen verbetert.


Lights out printfarm

Bij Lay3rs 3D Printing stond de TechniShow deelname helemaal in het teken van de Bambu Labs filamentprinter. Albert Falck ging in op de mogelijkheden om met de door Lay3rs ontwikkelde automatisering relatief snel een schaalbare lights out printfabriek te bouwen. De cobot wisselt het bouwplatform als een printjob klaar is. Momenteel wordt samen met partners nog gewerkt aan de software om zo’n printfarm aan te sturen.


WAAM en CNC-machine programmeren

Dat je WAAM- machines kunt programmeren in dezelfde omgeving als een CNC-freesmachine voor 5-assig nabewerken blijkt nog onbekend te zijn. Eljakim Blokland van Open Mind Technology liet het aan de hand van hyperMill software zien. En passant nam hij in zijn presentatie nog een werkstuk mee dat recent geprint is in Oak Ridge National Laboratory en geprogrammeerd is met hyperMill.


Gebruiksvriendelijke metaalprinter

De hardware oplossingen kwamen aan het einde van de Guided Tour aan bod op het Themaplein AM. One Click Metal demonstreerde hoe gebruiksvriendelijk de metaalprinter is. Materiaal wisselen verloopt via de cartridges van de fabrikant op een zo veilige manier dat de operator helemaal niet in contact kan komen met het poeder.


Dubbele snelheid

Tot slot liet Chris Dimmery van Renishaw zien wat de nieuwe Tempus software betekent voor het 3D printproces in de Ren AM 500Q. Door de nieuwe belichtingsstrategie, waarbij de scanner direct start terwijl de recoater verder gaat met een nieuwe poederlaag aanbrengen, kan de cyclustijd gehalveerd worden.

De volgende TechniShow staat voor maart 2026 op de agenda.

Back to top button