3D printserviceApplications

Mini Yours Customised: Mini-rijders ontwerpen eigen design componenten

Mini biedt kopers de kans om hun auto nog verder te personaliseren dan uit een optielijst te kiezen. Hiervoor zet de autofabrikant onder andere 3D printen als productietechniek in. Klanten kunnen hun telkens opnieuw stijlkenmerken voor hun auto ontwerpen en laten printen. Mini Yours Customised, zoals de service heet, komt in de loop van 2018 beschikbaar in Europe en andere grote markten.

 

Met nieuwe dienst stapt Mini in digitale manufacturing

 

UPDATE: de website waarop Mini-rijders hun onderdelen kunnen customizen en bestellen, is inmiddels live gegaan. Klik hier

De Britse autobouwer, onderdeel van BMW Group, stapt hiermee definitief het tijdperk van digital manufacturing in. Het hart is een nieuwe online shop, in feite gewoon een uitgebreide productconfigurator. Hierin stelt de klant zelf de onderdelen samen waarmee hij – of zij – de Mini een persoonlijk tintje wil meegeven. Deze designs gaan direct digitaal het productieproces in. De productie gebeurt verspreid over een aantal Duitse fabrieken.

 

Mini Yours Customised

 

3D geprinte onderdelen voor Mini

Voor een aantal onderdelen is dat 3D printen. Op het moment dat een koper van de auto zijn achterlichtunits wil personaliseren, stuurt de koper dus direct het productieproces in München aan. Want daar worden de gepersonaliseerde onderdelen geprint. De data gaan rechtstreeks naar de workflow voor de 3D print-afdeling. Mini belooft dat de onderdelen exact op maat worden geprint, zodat ze eenvoudig verwisseld kunnen worden met de bestaande componenten.

 

Community creatieve Mini-rijders

Een van de onderdelen die je zelf kunt laten 3D printen is een sierpaneel in het dashboard. Klanten kunnen uit een aantal kleuren en afwerkingsniveaus kiezen. Daarna kunnen ze zelf via de configurator aan de slag met het ontwerpen van hun eigen paneel. Het is zelfs mogelijk om je eigen naam of een andere tekst aan het ontwerp toe te voegen. Ook een van de panelen in de richtingaanwijzer kan gepersonaliseerd worden met 3D printen. Deze panelen worden compleet gemonteerd in het kunststof afdekplaatje van de richtingaanwijzer geleverd. Hoewel dit altijd paarsgewijs gaat (links en rechts), kun je er voor kiezen om links en rechts een ander paneel de ontwerpen. Mini koppelt aan het concept ook een soort digitale marktplaats. Het is de bedoeling dat hier een community groeit, waarin Mini-rijders hun designs als ze dat willen kunnen uitwisselen met anderen. Mini wil met voorbeelden met name de creativiteit stimuleren.

 

 

Ook andere productietechnieken

De autofabrikant zet overigens niet alleen 3D printen in voor deze nieuwe dienst. Sommige onderdelen worden met laser gesneden. Ook is een speciale LED verlichting die zichtbaar is bij geopend portier een van deze opties. Deze speciale LED projectoren kunnen ook achteraf geplaatst worden in oudere modellen, mits ze voorzien zijn van LED verlichting in de portieren.

 

Back to top button