Applications

Peugeot gaat accessoires voor 308 printen met HP technologie

Stellantis Group patenteert printen van TPU interieurdelen

Peugeot is gestart met het 3D printen van accessoires voor de Peugeot 308. De eerste geprinte accessoires zullen verkocht gaan worden in de Peugeot Lifestyle shop. De Fransen zetten voor het 3D printen de MultiJet Fusion technologie van HP in.


3D printen voor volumemodellen komt in de automobielindustrie nog niet vaak voor. In dit geval kiest Peugeot weliswaar voor een volumemodel, de 308, maar produceert dan wel accessores die klanten naderhand kunnen nabestellen. Het gaat om een zonnebrilhouder, een bekerhouder en een telefoonhouder. De accessoires zijn ontwikkeld door de Design, Product and Reserach & Development teams van de autofabrikant in samenwerking met HP, Mäder en ERPRO.

Nieuwe technologie moet aantrekkelijkheid verhogen

Met hun project willen de designers accessoires meer zichtbaar maken in de auto en aantrekkelijker voor de consument om ze te kopen door ze met nieuwe technologie te produceren. Traditionele materialen en voldoen niet meer voor de manier waarop de consument zijn telefoon in een houder wil zetten of de zonnebril bewaart in de auto. Het ontwikkelteam heeft gekozen voor 3D printen omdat dit ontwerpvrijheid geeft, gewichtsbesparing bij grotere stijfheid en een agile productie. Er is een oneindig aantal personalisaties mogelijk en de fabrikant kan on-demand gaan printen. Voorraden zijn dus niet langer nodig.

Hoge mate van detaillering

De accessoires worden voor de goede pasvorm geprint in een flexibel materiaal, Ultrasint thermoplastisch polyurethaan van BASF, ontwikkeld voor de MJF printtechnologie van HP. Het levert onderdelen op met een hoge mate van detaillering en afwerkingsgraad. De Stellantis Group, het moederbedrijf van Peugeot, heeft het gebruik van TPU op deze manier voor interieurdelen in auto’s gepatenteerd.

Back to top button