3D printmarkt

HP studie: 2 op 3 maakbedrijven wil binnen een jaar investeren in AM

Additive manufacturing speelt sleutelrol in digitalisering van productieprocessen

Additive manufacturing speelt een sleutelrol in digitalisering van productieprocessen. Dat zeggen Europese productiebedrijven, die zich opmaken het komend jaar flink te investeren in digitalisering van productieprocessen. Bijna twee op de drie verwacht binnen een jaar hieraan meer dan €100.000 te besteden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van HP. Alle deelnemers erkennen het belang van digitalisering; een meerderheid erkent tevens de rol van additive manufacturing.

“Er is een digitale transformatie van productie aan de gang”, zegt Koen Van Beneden, Managing Director bij HP Belux. “De toonaangevende bedrijven van de toekomst zullen bedrijven zijn die de kracht van software, data, AI en digitale productie inzetten om klantproducten en ervaringen opnieuw uit te vinden en te personaliseren.” De twee belangrijkste redenen die de industriële maakbedrijven aanvoeren voor deze transitie, zijn de mogelijkheid van on-demand productie (70%) en duurzaamheid (61%).

Unaniem: digitalisering van productieprocessen belangrijk

Afgelopen jaar zijn wereldwijd meer dan 60 miljoen onderdelen geprint op een van de HP MJF printers.

Forse investeringen in digitalisering

HP heeft 3dpm Research onderzoek laten doen naar de digitale transformatie bij de Europese fabrikanten van  industriële onderdelen. De eensgezindheid over hoe ze over digitalisering denken is extreem hoog: 100 procent erkent het belang van een toenemende digitalisering van hun productieprocessen. Daarmee scoren de Europese bedrijven hoger dan wereldwijd. In de globale editie van het HP trendrapport dat eind vorig jaar verscheen, noemde 85% digitalisering belangrijk. Uit de Europese studie blijkt dat de industriële onderdelenproducenten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de meeste investeringen in digitalisering plannen. 50% van de Britse en 40% van de Duitse deelnemers verwacht meer dan een miljoen euro in de komende vijf jaar te investeren in digitalisering. 63% van alle deelnemers verwacht in de komende twaalf maanden meer dan €100.000 te investeren in digitalisering.

AM is belangrijk voor maakbedrijven

Additive manufacturing is één van de sleuteloplossingen om productieprocessen te digitaliseren. De bedrijven noemen het gebruik van Additive Manufacturing bij de productie van industriële onderdelen zeer belangrijk als het gaat om kostenefficiency en snelheid. 79% van de deelnemers oordeelt dat additive manufacturing helpt om te gaan met de uitdagingen in de productie, zoals een sterk wisselende vraag. Liefst 91% van de deelnemers noemt on-demand productie als een belangrijk voordeel van 3D printen. 61% van de deelnemers zegt dat de hang naar duurzaamheid digitalisering aanjaagt. Niet vreemd dus dat 77% van de deelnemers zegt waarschijnlijk binnen vijf jaar te investeren in uitbreiding vande AM-capaciteit; 65% verwacht dit binnen twaalf maanden al te doen. Koen Van Beneden zegt dat 3D printen in alle sectoren voor disruptie kan zorgen met een milieuvriendelijkere en meer duurzame benadering van productieprocessen.

3D-printen is niet langer exclusief voor gereedschappen en onderdelen met een kleine oplage

Stijn Paridaens, CEO van ZiggZagg
De productie op de HP printers bij ZiggZagg.

Meer dan 60 miljoen onderdelen geprint op HP MJF

Volgens hem is 3D printen het afgelopen jaar in een versnelling geraakt. Met de HP Multi Jet Fusion technologie zijn meer dan 60 miljoen onderdelen geprint. “De vraag naar deze technologie is de afgelopen 15 maanden exponentieel gegroeid”, zegt de directeur van HB Belux. Een opvallend cijfer in de 3dpmResearch studie is dat 83% van de deelnemers aan het onderzoek additive manufacturing al gebruikt voor de productie van onderdelen en gereedschappen. De helft (52%) 3D print zelfs als complete eindproducten. Bijna vier op de vijf deelnemers zegt dat additive manufacturing in de coronaperiode geholpen heeft productieproblemen op te lossen.

ZiggZagg: tot 200.000 eindonderdelen

“3D-printen is niet langer exclusief voor gereedschappen en onderdelen met een kleine oplage,” zegt Stijn Paridaens, CEO van ZiggZagg in België. “Het heeft een veel grotere impact voor onze klanten en dat is waarom wij investeren in 3D als primair productieaanbod voor onze klanten.” ZiggZagg beschikt over een groot aantal HP MJF printers die ingezet worden voor kleine- en middelgrote series en soms zelfs voor series van 200.000 eindonderdelen op jaarbasis.

Het onderzoek voor het HP AM Trends in EMEA-rapport is afgelopen voorjaar gehouden in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk met aanvullend onderzoek in de Benelux.

Back to top button