MaterialsTechnology

3D Systems versnelt SLA-printen met nieuwe modellen SLA 750

Uitvoering met synchroon werkende dubbele laser voor nog meer productie

3D Systems versnelt de SLA-printproces met een factor 3. Hiervoor komt eind dit jaar de SLA 750 Dual op de markt, een stereolithografie AM-systeem met twee lasers. Er komt ook een SLA 750 met één laserbron. Tegelijkertijd kondigt 3D Systems een nieuw hars aan Accura AMX Durable Natural. Dit blijft binnen tot 8 jaar stabiel.


Wie dacht dat een van de oudste 3D printtechnieken uitontwikkeld is, moet deze week bekennen er naast te zitten. 3D Systems kondigt namelijk de SLA 750 aan, die in de single laser versie dit kwartaal leverbaar wordt en in de dual laser uitvoering in Q4. De machine, onderdeel van een heel platform, is ontwikkeld voor serieproductie.

De nieuwe SLA 750 Dual, uitgerust met twee lasers voor veel hogere productiviteit.

Twee synchroon werkende lasers

3D Systems zegt dat de SLA 750 Dual de eerste SLA-printer is met twee synchroon werkende lasers. Hierdoor wordt er twee keer zo snel geprint. Ten opzichte van de huidige generatie SLA-printers is de productiviteit zelfs een factor drie hoger, mede doordat het bouwvolume 15% groter is en de kortere uithardingstijd. Ook de versie met één laser is 30% sneller dan bestaande systemen van 3D Systems. Klanten kunnen naderhand een upgrade doorvoeren en de tweede laser alsnog laten inbouwen. Beide systemen zijn uitgerust met de Hyper Scan vector technologie. Dit is een zelf ontwikkeld scanalgoritme van 3D Systems. Het algoritme zoekt de optimale instellingen voor snelheid, laserfocus en – vermogen als ook voor de kinematica van de machine. 3D Systems heeft voor de SLA 750 machines een nieuwe uithardingsoven ontwikkeld, de PostCure 1050. Dit station is ontwikkeld op het hoog van een hoge productiviteit om op industriële schaal te printen. Zo zijn er watergekoelde LED-lampen met een aangepaste golflengte. Elke LED kan separaat worden ingesteld om tijdens het koelen vervormingen in het werkstuk te voorkomen. Het systeem is compatible met alle SLA-printers van 3D Systems.

Nieuw hars maakt SLA-platform compleet

David Leigh, executive vice president & chief technology officer voor additive manufacturing bij 3D Systems, ziet voor het platform een rol weggelegd nu bedrijven steeds sneller innoveren en sneller moeten schakelen van productontwikkeling naar het opschalen van productie. Naast de beide 3D printers en het uithardingsstation is een nieuw hars het derde onderdeel van het platform. 3D Systems heeft de chemische samenstelling van het nieuwe materiaal gepatenteerd. Accura AMX Durable is ontwikkeld om herhaalde zware mechanische belastingen te doorstaan, schokken op te vangen en heeft een hoge slagvastheid en rek bij breuk. Het nieuwe materiaal is getest volgens ASTM D4329 en ASTM G194 op mechanische prestaties binnenshuis tot acht jaar lang, en op weersbestendigheid buitenshuis tot anderhalf jaar lang. Dit materiaal vertoont gelijkaardige taaiheidsprestaties als standaard thermoplast; en zijn isotrope mechanische eigenschappen verzekeren sterkte in om het even welke bouwrichting.

F1 team BTW Aline launching customer

Een van de launching customers is het F1 team van BWT Alpine. Dat 3D print wekelijks enkele honderden onderdelen met de SLA printer. Juist voor het F1 team is een korte doorloopt cruciaal. “De SLA 750 verhoogt onze productiviteit en efficiëntie, waardoor we sneller dan ooit productieonderdelen van superieure kwaliteit kunnen leveren. Het hele systeem is ontworpen voor gebruiksgemak, inclusief automatisering”, zegt Matt Harman, technisch directeur, die blij is als het printerpark in de loop van dit jaar met twee extra SLA 750 systemen wordt uitgebreid. Een tweede klant die al ervaringen met de SLA 750 heeft opgedaan is In’Tech Industries Inc. Hier wijst men erop dat de producten die de nieuwe machine print, het dichtste bij spuitgietproducten komen van wat men tot nog toe heeft gezien.

Om de nieuwe SLA printers een plek te geven in de productieomgeving, kan de workflow naadloos geïntegreerd worden in het Oqton Manufacturing System.

Back to top button