Technology

Farsoon past fiber laser toe in high speed laser sinteren

De Chinese 3D printerfabrikant Farsoon Technologies heeft de AM-beurs in Shanghai aangegrepen voor de aankondiging van enkele nieuwe initiatieven. Meest veelbelovend is de Flight Technology, wat Farsoon zelf betitelt als de volgende generatie high speed laser sinteren.

 

“Met Flight Technology hebben we de mogelijkheden van high speed laser sinteren sterk vergroot, om tegemoet te komen aan de eisen van volume productie”, zo zei Xu Xiaoshu, CEO van Farsoon Technologies in Shanghai. Flight is overigens de afkorting van Technology of Fiber Light en gebruikt de voordelen van fiber lasers. Deze vervangen de CO2 lasers die momenteel in de meeste laser sinter systemen worden toegepast.

 

Fiber laser versnelt 3D printen, laat meer details toe en verbetert ROI

 

Fiber versus CO2-laser

Dit heeft volgens de fabrikant meerdere voordelen. Allereerst levert de fiber laser netto meer vermogen bij het poederbed. Ten tweede is de fiber laser robuuster en stabieler vergeleken met een CO2 laser, wat tot een langere levensduur leidt. Dat is volgens Farsoon een sleutelfactor als het om ROI van de machine gaat. Het derde voordeel is dat de hogere energiedichtheid het printen met nieuwe polymeren mogelijk maakt en extra flexibiliteit levert.

 

Sneller betere kwaliteit 3D printen

Omdat de fiber laser met een kleinere spotgrootte werkt en de energiedistributie in het poeder beter is, neemt de snelheid enorm toe. De vermogensdichtheid aan het oppervlak van het poederbed ligt hoger, zodat meer materiaal in kortere tijd gesinterd kan worden. Farsoon zegt dat met deze nieuwe technologie een scansnelheid van meer dan 20 m/s mogelijk is. Daarnaast levert de homogenere energiedistributie in combinatie met een uniek scanalgoritme een betere oppervlaktekwaliteit van de geprinte werkstukken. Met deze technologie kan men details ter grootte van 0,3 mm printen met behoud van de mechanische eigenschappen.

 

Optie op meerdere platformen

Farsoon werkt samen met partners en enkele klanten aan de verdere ontwikkeling van het high speed laser sinteren. Het wil Flight technologie als optie gaan aanbieden op de toekomstige AM-platformen van het Chinese bedrijf. Bedrijven die mee willen doen aan het early adopter programma kunnen zich aanmelden.

Farsoon Technologies heeft verder op TCT Asia Show aangekondigd dat het samen met Arkema materiaal- en printparameters beschikbaar gaat stellen voor Audodesk Netfabb en Fusion 360. Engineers die met deze software werken, kunnen in de Autodesk software al de machine- en materiaal configuratie kiezen. Deze zijn geoptimaliseerd voor 3D printen door Arkema en Farsoon Technologies.

 

Back to top button