Top story

3D printen wordt de Amazon voor de maakindustrie

3D printen is omslagpunt gepasseerd; uitrol richting de fabrieksvloer wint vaart zegt Stratasys CEO

De 3D printindustrie moet de Amazon voor de maakindustrie worden. Niet eerst veel tijd verliezen met matrijzen ontwikkelen maar vandaag producten bestellen en binnen een week geleverd krijgen. Dankzij 3D printen. Dat is het beeld dat Stratasys CEO Yoav Zeif voor ogen heeft.


De Stratasys topman heeft dit gezegd tijdens de Needham Growth Conference, een jaarlijks evenement voor beleggers. Ook Stratasys rekent op aanhoudende groei in dit decennium. Yoav Zeif, CEO van Stratasys, wees in zijn toespraak tijdens de Needham Growth Conference op een onderzoek door de Amerikaanse SME (Society of Manufacturing Engineers) midden vorig jaar. Daarin zetten de deelnemers investeren in 3D printtechnologie bovenaan in hun lijstje met topprioriteiten.

Lees ook waarom 3D Systems CEO Jeff Graves de prijs gedreven volumemarkten aan anderen overlaat

Flexibel en zonder tooling produceren

Volgens Zeif is de flexibiliteit om productie te verplaatsen naar locaties dicht bij waar de producten nodig zijn, de belangrijkste reden. Ook de mogelijkheid om zonder tooling te produceren en snel in te spelen op wijzigingen, speelt hierin mee. De Stratasys topman maakt de vergelijking met Amazon, een vergelijking die hij aangereikt heeft gekregen van een CTO van een grote klant. “Die wil dat wij de Amazon voor zijn producten, connectoren, worden. Niet een spuitgietmatrijs ontwikkelen, wat misschien een half jaar of een jaar duurt, maar het onderdeel binnen een week leveren.” Dat is de flexibiliteit en snelheid die de bedrijven zoeken.  

Met Origin P3 en HSS-technologie van Xaar betreedt Stratasys dit jaar nieuwe markten

Loctite swab
Origin heeft vorig jaar gedemonstreerd in staat te zijn om miljoenen swabs te printen met de P3 technologie.

Onderdeel van Industrie 4.0 infrastructuur

De toekomst in deze sector hangt echter vooral af van de mate waarin de 3D printerfabrikanten hun machines kunnen koppelen aan de Industrie 4.0 netwerken. Het draait allemaal om connectiviteit, meent Yoav Zeif. “Onze strategie om deze klantvraag te beantwoorden is een slim en geconnecteerd ecosysteem aan te bieden over al onze hardware, dat volledig geïntegreerd kan worden in de bestaande business informatie systemen en andere softwaresystemen.” Enkele weken geleden kondigde Stratasys aan een SDK kit klaar te hebben voor de eerste FDM printers. Hiermee kunnen andere partijen interfaces (API) ontwikkelen om hun software te koppelen aan de Stratasys printers. De fabrikant is dit traject gestart met Siemens Mobility. Distributed manufacturing, omdat alles vanuit databases wordt aangestuurd, wordt hiermee realiteit. Yoav Zeif kondigde tijdens de conferentie aan dat dit jaar de namen van meer partners waarmee Stratasys deze strategie uitrolt, bekend gemaakt zullen worden. Door het software ecosysteem uit te breiden, kunnen bedrijven sneller rendement halen uit de investeringen in 3D printers. Ook de Stratasys CEO benadrukte in zijn presentatie dat klanten uit de maakindustrie een partner zoeken die de hardware, materialen, software en de services kunnen leveren

Nieuw in 2021: Origin P3 en HSS technologie

Yoav Zeif ging verder in op de acquisitie van Origin. De uitrol van deze DLP-printers begint midden dit jaar. Volgens de Stratasys CEO kan men hiermee dieper in bepaalde markten doordringen, zoals de dentale industrie en de markt voor spuitgietmatrijzen. Klanten verwacht Stratasys met name te vinden in de luchtvaart- automobiel en consumentenproductenindustrie. Bij deze technologie gaat het om de grotere volumes. Stratasys komt dit jaar niet alleen met de Origin P3 technologie naar de markt. De joint venture met Xaar start in de loop van 2021 eveneens de uitrol van de high speed sintering (HSS) technologie, een poederbedtechnologie voor serieproductie. Kenmerkend voor HSS zijn de grote series die men print en de consistentie in mechanische eigenschappen. Yoav Zeif zegt dat Stratasys hiermee de markten voor massaprodutie gaat aanspreken evenals de 3D printservicebureaus.

Positief einde van 2020

Ook Stratasys zegt, net als 3D Systems, dat de resultaten zich in de laatste maanden van 2020 positief hebben ontwikkeld. Het bedrijf verwacht over Q4 een positieve cashflow gerealiseerd te hebben. Additive manufacturing is het omslagpunt gepasseerd, aldus Zeif. Vanuit het engineering lab gaat de technologie naar de fabrieksvloer; grote OEM’ers zoals General Motors praten al over uitbreiding van hun 3D print activiteiten.

Op Formnext 2018 toonde Stratasys nog metalen componenten geprint op het prototype van de metaalprinters. Daarover rept het management niet meer.

Heeft Stratasys afscheid genomen van metaal?

Een opvallend punt in de presentatie van Yoav Zeif is dat hij expliciet benadrukte dat Stratasys ‘laser focussed” is op polymeren. Hij wees de beleggers op het feit dat Stratasys vijf printtechnologieën aanbiedt, alle vijf voor kunststoffen. En daar zit veel synergie tussen. “Dit is onze strategie: produceren met kunststoffen, dat is wat we doen.” Enkele jaren geleden heeft Stratasys op Formnext echter een eerste glimp van een nieuwe metaalprinttechnologie getoond, die rond deze tijd op de markt zou komen. Heeft het concern afscheid genomen van deze plannen?

Hoewel de uitrol van de Origin P3 technologie deze zomer vaart moet krijgen, zal Seido-Systems dit voorjaar al over de eerste Origin printers beschikken in Wevelgem nabij Kortijk (B), laat de Stratasys dealer in de Benelux desgevraagd weten.

Back to top button