Top story

Hoge instapdrempels maken het voor nieuwkomers in AM-markt lastig

3D Systems topman zoekt markten met hoge toegevoegde waarde en blijft weg van prijsgedreven volumemarkten

De 3D printindustrie telt weliswaar veel nieuwkomers, de instapdrempels van een aantal veel belovende sectoren zijn echter dusdanig hoog, dat het voor nieuwkomers lastig wordt daarbinnen te komen. Ze zullen zich dan richten op volumemarkten waar de eisen lager zijn, maar de prijs des te belangrijker. En in die markten begeeft 3D Systems zich liever niet.


Dat was de boodschap van 3D Systems CEO Jeffrey Graves aan de deelnemers van de Needham Growth Conference, een jaarlijkse conferentie voor beleggers waarin onder andere de techsectoren zich presenteren. De boodschap vanuit de 3D printindustrie was dit keer optimistisch. Niet alleen Graves, ook Stratasys topman Yoav Zeif spiegelde de analisten een rooskleurig decennium voor als het om groei van de 3D printindustrie gaat. De een noemde een jaarlijkse groei van 24 procent, de ander 25 procent. Een stevige groei zit er zeker aan te komen. Jeffrey Graves: “Zeker dubbelcijferige groei mag verwacht worden van bedrijven die het goed doen in deze industrie.”

3D Systems heeft in het 4e kwartaal van 2020 een goede organische groei gekend

De 3D metaalprinter van 3D Systems, de Factory DMP 350.

Gezondheidszorg weer op oude niveau

Die heeft zich bij 3D Systems al in de tweede helft van 2020 geopenbaard, aldus Graves. De gezondheidszorg – een van de twee segmenten waar 3D Systems zich op richt – zit al sinds Q3 van vorig jaar terug op het oude niveau. “Het spannendste in Q4 was of het momentum goed bleef, zelfs in de trajecten die we al in Q3 hebben opgestart. Je zag een goede organische groei in het 4e kwartaal”, aldus de topman van 3D Systems. Hij verwacht dat het momentum dit jaar aanhoudt.

Industrie herstelt van diepere dip

Ook in de industrie, de tweede markt waar de fabrikant zich op richt, is in het 4e kwartaal verder hersteld. De dip als gevolg van covid 19 is hier dieper geweest dan die in de zorg. “Maar we zagen een goede rebound in Q3 en een sterker momentum in Q4.” In het laatste kwartaal is dan ook een flink deel van de daling goed gemaakt. De industrie is qua additive manufacturing weer langzaam terug aan het keren naar normale niveaus. Klanten hebben de omstandigheden geaccepteerd en kunnen hun activiteiten uitvoeren met de aanwezigheid van het covid virus in de samenleving. Hoewel Graves denkt dat er nog steeds covid gerelateerde risico’s boven de markt hangen, verwacht hij dat deze de komende maanden steeds verder zullen afnemen. “We verwachten echt organische groei voor het jaar en een vergroting van onze marge in onze kernactiviteiten.”

Komt er een AM-technologie voor high performance kunststoffen?

Jeff Graves sluit investeringen in materialen of 3D printtechnologie voor nieuwe niche markten niet uit. Wanneer, zo gaf hij als voorbeeld, klanten in de aerospace vragen naar specifieke high performance materialen en ze daarmee richting additieve productie willen gaan, dan sluit hij investeringen in bedrijven buiten 3D Systems niet uit. In de zorgsector zou dat kunnen gelden voor bijvoorbeeld biocompatibele materialen. Overnames om de groei te versnellen sluit hij niet uit. Dat hoeft overigens niet per sé om een printtechnologie of materiaal te gaan. Het gaat om de printer, software en materialen. “Klanten willen alle drie in één combinatie”, zegt Graves.

Jeff Graves
De nieuwe CEO en President van 3D Systems Jeff Graves/

Hoge instapdrempels voor nieuwkomers

In de discussie met de beleggers ging het ook om de vraag hoe binnen 3D Systems tegen nieuwkomers in de 3D printindustrie wordt aangekeken. Jeff Graves noemt ze erg creatief, erg slim en erg innovatief. Maar ze staan op achterstand. Allereerst omdat klanten printer, software en materiaal in één oplossing willen. Ten tweede – en dat is eigenlijk nog een belangrijkere reden: de instapdrempels in sectoren zoals de zorg en de luchtvaart zijn hoog, alleen al uit het oogpunt van certificering. Precies op deze markten richt 3D Systems zich in de nieuwe strategie. Graves wil niet in de volumemarkten waar het enkel om de prijs gaat. Het volumepotentieel in de markten waar men niet gokt met kwaliteit, zoals die voor orthopedische implantaten, is ook enorm. “Er is voldoende business. Hij laat de volumemarkten, die vooral door de prijs gedreven zullen zijn, over aan de nieuwkomers. 3D Systems richt zich meer op de markten met hoge toegevoegde waarde.

Back to top button