3D printmarkt

3D Systems toont sterke verkoopresultaten in Q4

3D Systems heeft verrassend goede verkoopresultaten geboekt in het laatste kwartaal van 2020. In een vooraankondiging van de financiële resultaten, meldt het concern dat de omzet tussen de $170 en $176 miljoen zal uitkomen. Is 3D Systems daarmee een uitzondering? Of heeft de hele AM-industrie een verrassend sterk laatste kwartaal achter de rug?


De mededeling van 3D Systems, dat later deze maand de definitieve cijfers presenteert, komt als een verrassing voor veel analisten. Die hadden gerekend op een omzet van minder dan $140 miljoen in het laatste kwartaal. In het laatste kwartaal van 2019 haalde 3D Systems een omzet van $164,6 miljoen, fors lager dan eind 2018. De operationele winst (non-GAAP) zou voor Q4 2020 ergens tussen de $11 en $19 miljoen bedragen, fors meer dan de $5,6 miljoen een jaar eerder. Zelfs volgens de algemeen aanvaarde accountantsregels (GAAP) kan er misschien zelfs een winstje van een half miljoen dollar uit de bus komen.

Bedrijf na verkoop Gibbs en Cimatron volledig schuldenvrij

Jeff Graves
De nieuwe CEO en President van 3D Systems Jeff Graves/

Goede resultaten ondanks tegenwind Coronapandemie

3D Systems nieuwe topman Jeffrey Graves ziet in deze cijfers het resultaat van de herstructurering waar het concern sinds de zomer van 2020 aan werkt. De focus ligt sindsdien op de industriële markt voor 3D printers en de zorgsector, die bediend worden vanuit de twee divisies die het concern nu nog kent. Graves benadrukt verder dat de resultaten vooral indruk maken omdat zowel 3D Systems als de klanten nog steeds last hebben van de terugslag veroorzaakt door de covid19 pandemie. 3D Systems laat verder weten dat de verkoop van Gibbs en Cimatron is afgerond. De $64 miljoen dollar cash die deze transactie heeft opgeleverd, is gebruikt om alle schulden af te lossen

Gaat de hele sector verrassen?

Staan deze positieve resultaten van 3D Systems op zichzelf? Afgelopen jaar is namelijk geen gemakkelijk jaar geweest voor de sector, ondanks de vele positieve media aandacht. Bovendien moest de AM-industrie het stellen zonder fysieke Formnext, de beurs die normaal gesproken altijd een impuls aan de verkopen geeft. Tot en met het 3e kwartaal hebben de grote spelers in de sector te kampen gehad met dalende verkopen, met uitzondering van Chinese fabrikanten zoals Farsoon die wel positieve groeicijfers meldden. Chris Connery, analist bij Context, meldde in oktober dat het aantal verkochte AM-systemen van meer dan $ 100.000 in de eerste helft van 2020 met 34% is gekrompen. In zijn laatste marktupdate zei hij dat verkopers rekenden op een stijging van 29% van de verkopen in Q4.  

DMP Factory 500

FOTO: de DMP 500 metaalprinter van 3D Systems waarmee het concern zich op industriële maakbedrijven richt.

Back to top button